Nya regler – men bara i Seglarbyn Ilska efter ja till svartbyggare

Svartbyggena i Bullandö seglarby blev lagliga i somras – ett svårsmält beslut för andra i samfälligheten på Bullandö. – Alla borde behandlas enligt samma måttstock, säger Göran Edman.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Göran Edman som bor på Bullandö, men inte i Seglarbyn, tillhör dem som skulle vilja bygga ut, men som hållit sig till regelverket. Nu bor han trångt på 60 kvadratmeter utan större badrum, tvättstuga och med brist på förvaringsutrymmen till sig och sin sambo.

Enligt gällande regler får fastig­hetsägare på Bullandö ha två hus, ett på 60 kvadratmeter och ett på 40. Men efter ett beslut i kommunens samhällsplaneringsnämnd i somras får de 39 husen i Seglarbyn nu vara 115 kvad­ratmeter stora. Beslutet var kontroversiellt eftersom 16 av fastighetsägarna i Seglarbyn byggt ut svart och hotades med rivningskrav och dyra vitesbelopp.

Flera Bullandöbor fick kännedom om beslutet först via lokalpressen. Och eftersom kommunen hela tiden motiverat sitt nej till utbyggnader med att vatten och avloppssystemet inte klarar det, har det väckt ilska. Kommunens beslut överklagades och nu väntar man på besked från mark- och miljödomstolen.

– Vi tillhör alla samma samfällighet och delar vatten och avloppssystem. Vi har hela tiden fått höra att vi inte får slösa med vattnet. Då kan de inte göra en sådan här kovändning och ge fördelar till en mindre grupp. I sådana fall borde de behandla alla som byggt ut svart lika, säger Göran Edman.

I förra veckan anmälde han politikerna i kommunstyrelsen och samhällsplaneringsnämnden till Justitieombudsmannen. Det som särskilt fått honom att ilskna till är hans grannes situation.

Som en del andra har grannen, som har två barn, uppfört ett mindre svartbygge mellan sina två hus. Han hotas fortfarande med rivningskrav och vite – medan de som byggt svart i Seglarbyn nu går fria.

– Det är det jag tycker är värst. Att alla inte är lika inför lagen, säger Göran Edman.

Moderaten Peter Frej som är ordförande i samhällsplaneringsnämnden säger att byggplanen för Seglarbyn ändrades för att den lockade till felaktigheter – inte för att rädda svartbyggarna. Han säger att alla på Bullandö ska få ändrade byggplaner så fort området får kommunalt vatten och avlopp – något som borde ske 2013. Om ingen överklagar förstås.

Men är det inte orättvist att ni först hjälper så många som byggt svart?

– Jag förstår att en del tycker det. Men byggplanen i Seglarbyn var dålig och vi stod inför valet att hjälpa 39 och hjälpa resten sedan, eller att inte hjälpa någon alls.

För Göran Edman spelar löftet om vatten och avlopp mindre roll så länge det inte finns ett säkert datum. Beslutet har dessutom försämrat stämningen på Bullandö.

– Det är ganska förpestat här. Det har blivit lite vi mot dem i Seglarbyn, säger han.