De nya vattenproverna från Björkvägen visar att vattnet nu är helt rent, förklarar Åsa Snith, VA-chef på SEOM. Foto: Mostphotos

Nya provsvar: Nu är vattnet bra i alla hus på Björkvägen

I tisdags skrev Lokaltidningen Mitt i om familjen Asp som hade höga halter av mikroorganismer i vattnet i sitt hus på Björkvägen i Helenelund. Sollentuna Energi & Miljö, SEOM, hade då spolat ledningarna under helgen, tagit nya vattenprover och har nu fått svar – vattnet är helt utan anmärkning.

  • Publicerad 19:05, 24 jan 2020

– Ja, vattnet är helt rent. Proverna ser jättebra ut, det finns inga spår av bakterier eller mikroorganismer, säger Åsa Snith.

Familjen Asp hade börjat må dåligt vid jul och efter tre veckors magsjuka kontaktade de SEOM som tog vattenprover i huset.

Barnfamilj i Helenelund blev sjuka – misstänker vattnet

De visade på höjda halter av mikroorganismer. Vattnet fick en anmärkning, men det var tjänligt och inte det minsta farligt enligt SEOM.

Ledningarna spolades

I helgen spolades ledningarna och i måndags och tisdags togs nya prover i familjen Asps hus, ytterligare två fastigheter, och ute i gatan. Och nu såg proverna alltså bra ut.

Carl Asp är kritisk till hur SEOM har skött och informerat om vattnet. Han menar att de har tonat ner problemet.

– De säger att det var lite förhöjda halter i vattnet, men gränsvärdet ligger på 100 och vi hade 1 300 här hos oss! säger han.

Har kollat med Livsmedelsverket

Åsa Snith förklarar att 100 är gränsvärdet för anmärkning när det gäller mikroorganismer.

– Är det över 100 så är det tjänligt med anmärkning. Det finns inget gränsvärde för när vattnet blir otjänligt. Det beror på att mikroorganismer inte ger otjänligt vatten. Det har vi kollat noga med Livsmedelsverket, säger Åsa Snith.

Vad beror de höjda halterna av mikroorganismer som fanns hos familjen Asp tidigare på?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan till exempel uppstå om vatten blir stillastående ett tag.

SL: Nu öppnar vi framdörrarna på bussarna

Nyheter Blir först i Sverige Genom att installera skyddsglas vid förarhytten i bussarna blir SL först i Sverige att öppna framdörrarna under coronapandemin.fredag 4/12 15:00

Rättegång ställdes in då fritagning befarades

Nyheter Mystiskt telefonsamtal till häktet väckte misstankar Attunda tingsrätt ställde på torsdagen in rättegången mot en 16-årig pojke och tre gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett...fredag 4/12 12:15