De nya vattenproverna från Björkvägen visar att vattnet nu är helt rent, förklarar Åsa Snith, VA-chef på SEOM. Foto: Mostphotos

Nya provsvar: Nu är vattnet bra i alla hus på Björkvägen

I tisdags skrev Lokaltidningen Mitt i om familjen Asp som hade höga halter av mikroorganismer i vattnet i sitt hus på Björkvägen i Helenelund. Sollentuna Energi & Miljö, SEOM, hade då spolat ledningarna under helgen, tagit nya vattenprover och har nu fått svar – vattnet är helt utan anmärkning.

  • Publicerad 19:05, 24 jan 2020

– Ja, vattnet är helt rent. Proverna ser jättebra ut, det finns inga spår av bakterier eller mikroorganismer, säger Åsa Snith.

Familjen Asp hade börjat må dåligt vid jul och efter tre veckors magsjuka kontaktade de SEOM som tog vattenprover i huset.

Barnfamilj i Helenelund blev sjuka – misstänker vattnet

De visade på höjda halter av mikroorganismer. Vattnet fick en anmärkning, men det var tjänligt och inte det minsta farligt enligt SEOM.

Ledningarna spolades

I helgen spolades ledningarna och i måndags och tisdags togs nya prover i familjen Asps hus, ytterligare två fastigheter, och ute i gatan. Och nu såg proverna alltså bra ut.

Carl Asp är kritisk till hur SEOM har skött och informerat om vattnet. Han menar att de har tonat ner problemet.

– De säger att det var lite förhöjda halter i vattnet, men gränsvärdet ligger på 100 och vi hade 1 300 här hos oss! säger han.

Har kollat med Livsmedelsverket

Åsa Snith förklarar att 100 är gränsvärdet för anmärkning när det gäller mikroorganismer.

– Är det över 100 så är det tjänligt med anmärkning. Det finns inget gränsvärde för när vattnet blir otjänligt. Det beror på att mikroorganismer inte ger otjänligt vatten. Det har vi kollat noga med Livsmedelsverket, säger Åsa Snith.

Vad beror de höjda halterna av mikroorganismer som fanns hos familjen Asp tidigare på?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan till exempel uppstå om vatten blir stillastående ett tag.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30