Botkyrka kommun jobbar med ett omtag kring planerna för Södra Porten. I de nya planerna som tas fram finns nu varken någon ny trafikplats i närheten av Botkyrka kyrka eller någon omdragning av Hågelbyleden nedanför Botkyrkabacken.

https://www.mitti.se/nyheter/botkyrka-kyrka-pa-vag-att-slippa-stor-trafikplats/lmtfm!8718715/

I stället visar utkastet till förstudien hur Alby och handelsområdet Eriksberg växer samman genom att en sträcka av Hågelbyleden förbi Alby och Eriksberg, får en överbyggnad. Ovanpå överdäckningen ska det, om idéerna i förstudien blir verklighet, bli nya bostäder och lokalgator. Idén nu är att Hågelbyleden sänks ned i vad kommunen kallar ett "tunneltråg". Under överdäckningen ska genomfartstrafiken gå.

Ny t-baneuppgång

Kommunen och Skanska vill också verka för att det öppnas en ny t-baneuppgång närmre Hågelbyleden.

– Med utkast på förstudie tar vi ett stort steg mot att bygga Södra porten - här börjar det nya Stockholm. Här kommer vi tillsammans skapa tusentals arbetsplatser och bana väg för ett än starkare företagsklimat i Botkyrka, då vi sedan flera år redan erkänts som Stockholms främsta tillväxtkommun, säger Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) i ett uttalande på kommunens hemsida.

https://www.mitti.se/nyheter/stenar-ska-forslas-bort-fran-botkyrka-kyrka/reptjg!1yJ@CT5FSP@Bz8rQ7zDYcA/

Uppföljning väntar