"Just nu finns inget som lockar folk till den här platsen", säger Erblin Avdiu. Däremot vistas han och hans mamma Luljeta Avdiu, 39, gärna i skogen. "Det är viktigt för alla här", säger hon. Foto: Claudio Britos

"Nya" Pilottorget – höjdare eller kraschlandning?

Med nya sittbänkar, justerad grönska, linjal och en rejäl dos orange målarfärg ville staden göra Pilottorget i Skarpnäck tryggare. Nu syns resultatet, men vad tycker Skarpnäcksborna?

  • Publicerad 11:14, 10 jun 2020

Ajmi Slah Eddine, 37, passerar Pilottorget varje dag på väg till jobbet. Han tycker att platsen är mycket renare och finare jämfört med innan den gestaltades om.

”Fantastiskt”, beskriver han resultatet som.

– Förut brukade det samlas mycket alkisar och skumt folk, narkotika, missbrukare och ungdomar. Men nu ser det finare ut faktiskt, trevligt!

Han är särskilt förtjust i att det inte längre står en uteservering mitt på torget.

– Det är mycket finare, det känns som att det blir mer socialt i området. Förut var det typ lite ockuperat av restaurangen.

Saknar marmorn

Långt ifrån lika frälst är Skarpnäcksbon Erblin Avdiu, 19. Enligt honom är det ”nya” Pilottorget inte så estetiskt tilltalande; han saknar de gamla marmorplattorna och växtligheten.

– Det känns inte direkt som att de gjort det till en mer tilltalande plats än vad det tidigare varit, säger han.

Han tycker bland annat att det är synd att det fortfarande cirkulerar bilar runt platsen.

– Och det här mönstret är inte alls så vacker som man kan tänka sig. Det kanske vore bättre om man hade en fontän här, något som samlar folk.

Jimmy Hansen, 46, är i sin tur osäker på vad mönstret kan tänkas betyda. En markering till bilister kanske?

– Jag har ändå körkort så jag borde känna till det, säger han.

"Det är mycket fräschare", säger Jimmy Hansen, 46, om Pilottorget. Själv cyklar han dock mest förbi snarare än hänger där. Foto: Claudio Britos

Fruktstund. Ajmi Slah Eddine provsitter en av torgets nya bänkar. Foto: Claudio Britos

Och nej, syftet med den orange färgen och mönstret är inte att agera trafikmärke. Snarare att samspela med den övriga, äldre miljön, enligt Kristofer Rogers, projektledare på trafikkontoret.

– Färgen kommer att mattas av lite efterhand och kommer säkert att se bättre ut om ett litet tag. Men det är svårt hitta en färg som matchar omgivningen och samtidigt inte är tråkig, vi ville ju att det skulle hända något på platsen, säger han.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Några synpunkter har kommit in, att det är fel färg på målningen och att man gärna sett lite mer grönska. Tidigare bestod ytan i mitten av ganska stora häckar, men det kommer att växa till sig lite.

Rogers förklarar att den ursprungliga planen på ett bilfritt torg fick backa på grund av en ”lite begränsad budget”. Samtidigt är han nöjd med vad man lyckats åstadkomma med till buds stående medel, i synnerhet vad gäller mitten av torget.

– Det har blivit en yta med mer överblickbarhet där folk kan vistas och känna sig mer inkluderade.

Vad hade man kunnat utveckla eller göra annorlunda?

– Det är väl framför allt det här med att stänga ute biltrafiken, det känns som att det är en fråga för framtiden.