Målet var att 100 000 resenärer skulle ta pendelbåten över Riddarfjärden under färjans första år. Foto: Sofia Jöngren

Nya pendelbåten mellan Söder och Kungsholmen – så gick det

Succé eller flopp? Nu vet vi hur många som rest med färjan över Riddarfjärden under det första året som båten kört mellan Kungsholmen och Södermalm.

  • Publicerad 18:30, 10 jan 2017

I januari i fjol började båtlinje 85 köra över vattnet mellan Kungsholmen och Södermalm. Målet var att locka 100 000 resenärer under det första året och det har färjan gjort – med råge.

Totalt har 134 000 resor gjorts med Riddarfjärdslinjen sen den startades.

– Det är superkul men jag tror att det ändå bara är början. Suget efter pendelbåt är stort. Jag tror på ett ännu större resande 2017, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd.

Vill få 200 000 resenärer

Något nytt mål för det här året har inte satts men Gustav Hemming tror att 200 000 resor inte är en omöjlighet.

– Ofta har nya linjer ett tufft första år men med tiden hinner fler och fler testa och många stockholmare tycker att det är väldigt attraktivt att åka pendelbåt. Den brukar göra väldigt bra reklam för sig själv, säger Gustav Hemming.

Att Slussenbygget fortsatt kommer göra livet lite mer besvärligt för alla som ska mellan södra och norr innerstan tror han kan öka intresset ytterligare.

Ingen cykelfärja

Vid starten av färjelinjen var tanken att båten kunde vara ett smidigt alternativ för cyklister.

Men trots att båten lanserades som en cykelfärja och att det finns plats för 30 cyklar på båten var cyklister skeptiska när linjen drog igång. Framför allt har kritik riktats mot att det är för dyrt att köpa en resa för den som inte har SL-kort. Nu har priset för en enkelbiljett dessutom höjts till 30 kronor.

– Jag ser en en och en annan cyklist men det är inte den största gruppen. Problematiken med biljetterna för cyklisterna kan vi inte lösa just nu men det är något vi bör fundera på framåt. Att man kan kombinera cykel eller gång med pendelbåt vill vi se mer av, säger Gustav Hemming.

Riddarfjärdsfärjan körs på försök fram till 2018 med möjlighet till ett års förlängning. Sedan ska försöket utvärderas och ett beslut tas om linjen blir permanent eller skrotas.

Avgår en gång i halvtimmen

Båtlinje 85 har bryggor vid Kungsholmstorg, Klara Mälarstrand och på Söder Mälarstrand. 

Båten går som i ett V över Riddarfjärden: Kungsholmstorg - Söder Mälarstrand - Klara Mälarstrand, samt Klara Mälarstrand - Söder Mälarstrand - Kungsholmstorg. 

Reser du från Söder Mälarstrand finns det alltså två olika slutdestinationer för båtarna, Kungsholmstorg eller Klara Mälarstrand. 

Riddarfjärdslinjen går en gång i halvtimmen åt vardera hållet, så på Söder Mälarstrand blir det alltså fyra avgångar i timmen.

Måndag - fredag går båten mellan klockan 6 och strax före klockan 19.

Lördag, söndag och helgdag går båten mellan klockan 9 och strax före klockan 19. 

Du kan åka på din vanliga SL-biljett.

Visa merVisa mindre