Nya partiet ett hot i valet 2018

Ett nytt parti ger sig i Solnapolitiken – och det kan rita om den politiska kartan efter valet 2018. Flera partier har inte råd att förlora röster om de vill sitta kvar i fullmäktige.

  • Publicerad 14:15, 15 okt 2016

Vi har legat över tre procent i många val så i nu-
läget känner jag ingen oro.

I valet 2018 ställs de politiska partierna i Solna inför en helt ny situation. Efter en lagändring kommer det då att krävas minst 3 procent av rösterna i hela Solna för att ta plats i kommunfullmäktige.

I valet 2014 hamnade C och KD strax över den spärren. Bergshamrapartiet fick drygt 2 procent och tog ett mandat tack vare valframgången i den norra valkretsen.

Men inför valet 2018 gäller helt nya förutsättningar.

Tre procent i hela Solna 2018 kräver fler röster än 2014 eftersom Solnas befolkning fortsätter växa explosionsartat.

I valet 2014 motsvarade 3 procent drygt 1 400 röster. Vid valet 2018 kommer det att krävas närmare 1 700 röster för att nå över treprocentsspärren.

C fick 1 735 röster i valet 2014, KD fick stöd av 1 650 Solnabor. Det betyder att C och KD inte har råd att förlora en enda röst om man ska vara säkra på att få sitta kvar i fullmäktige.

Mitt i allt detta kliver det nybildade Solnapartiet, som nu är det officiella namnet, in på arenan och stökar till det.

– Vi upplever att det finns många missnöjda Alliansväljare som aldrig skulle kunna tänka sig att rösta rött. Då är vi ett lokalt alternativ som driver sakfrågor som berör invånarna, säger Lars–Ove Löf, talesperson för Solnapartiet.

Men de partier som borde oroa sig mest visar det i alla fall inte utåt.

– Vi har ökat och plockat tiondelar i minst tre val i rad så jag är inte orolig, säger det centerpartistiska kommunalrådet Magnus Persson.

Inte heller Kristdemokraternas kommunalråd Samuel Klippfalk är orolig:

– Det är för tidigt att säga något om vad Solnapartiet kan betyda men vi har legat över tre procent i många val så i nuläget känner jag ingen oro.

Bergshamrapartiet måste å sin sida få invånarna i stadsdelen att gå man ur huse för att rösta på partiet – annars får man lämna Solnas politiska finrum efter bara en mandatperiod.

Det krävs i princip att partiet fördubblar sina 964 röster från valet 2014 för att klara treprocentsspärren.

”Vi i Bergshamrapartiet noterar att ett nytt parti är på gång att bildas i Solna. De har inspirerats av våra framgångar som vi uppnått genom att föra en pragmatisk politik inriktad på sakfrågor. Det vi har uppnått i Bergshamra vill de tillämpa i resten av Solna. Det är ett starkt erkännande för Bergshamrapartiet. Om Solnapartiet bildas höjs den politiska temperaturen i kommunen och sätter ny press på samtliga partier. Det kommer att bli en spännande valrörelse”, skriver partiet i en officiell kommentar.

Redan i dag saknar Alliansen egen majoritet i Solna kommunfullmäktige. 2014 gjorde man upp med S för att få igenom budgeten, 2015 övertogs den rollen av Bergshamrapartiet som med sitt enda mandat och i utbyte mot flera löften hjälpte till att lotsa Alliansbudgeten genom fullmäktige.

I Solna spekuleras det redan nu om en valsamverkan eller ett eventuellt samgående mellan Solnapartiet och Bergshamrapartiet för att partierna med gemensamma krafter ska lyckas klättra över den magiska treprocentsspärren. Företrädare för partierna har redan träffats och samtalat.

Och någonstans i bakvattnet lurar även Feministiskt Initiativ som brukar kvickna till när det närmar sig val. Gudrun Schyman är medial och ett erkänt vallokomotiv som även drar lokala röster.

Feministiskt Initiativ fick i valet 2014 nästan lika många röster som Bergshamrapartiet, 927 stycken. Men eftersom stödet var utspritt över hela kommunen räckte det inte till en plats i fullmäktige.

BUS–partiet, som fick 635 röster i kommunvalet 2014, finns inte längre.