Nya parkytor ska ge Rålis fred i skejtramperna

Konstgräs till bollplan på ”Lillan”, solcellsdrivna papperskorgar och en plats för kickbikes i Rålis. Det är några av Kungsholmens parksatsningar under året.

  • Publicerad 10:17, 3 jan 2014

Nästan 7 miljoner kronor läggs på investeringar i Kungsholmens parker och grönområden under 2014. Den största biten av kakan tilldelas Stora Essingen vars strandnära stråk ska genomgå en upprustning och där Oxhålsbadet står i särskilt fokus. Badplatsen får nya brygganläggningar och förbättrade platser för solbad och picknick.

En glad nyhet för kickbikes-åkare och nybörjarskejtare är att de får en egen plats, antingen under Lilla Västerbron eller på den yta som den tidigare skejtrampen stod, öster om den nuvarande anläggningen.

– Det har varit en del konflikter i skejtparken, krockar med de minsta kickbikes-utövarna och de äldre skejtarna, så vi ska få till en yta där man kan träna upp sig både på skejt och kickbikes, säger My Peensalu på parkmiljöavdelningen.

Det kommer bli asfaltsbeläggning med gupp och arbetet med den nya ytan förväntas komma i gång någon gång i början på året, lite beroende av vädret. Även sittplatser runt skejteområdet ska upp, så att väntande föräldrar kan få vila fötterna lite.

Fler papperskorgar

Andra nyheter för året är att Lilla Essingens lilla ”kaninbur”, grusplanen nere vid Luxparken, ska berikas med konstgräs.

– Det är ont om spontana idrottsytor på Lilla Essingen, kommenterar My Peensalu.

Förhoppningen inför parksäsongen är också att skräpet blir mindre synligt och faktiskt hamnar på sin rätta plats. Fler solcellsdrivna papperskorgar ska sättas upp, troligen nere vid Hornsberg och i Rålis. Korgarna komprimerar skräpet och skickar signaler till renhållningsarbetarna när de är fulla. En miljon kronor läggs på dessa skräpkorgar.