GLADA. Skejtarna Hampus Hammarlind, 11, Einar Åkerström,12, Bosse Sörensen, 24 och Olle Fryksten, 23, njuter av den nya parken. Foto: Sacharias Källdén

Nya parken lockar stans skejtare till Älvsjö

Skateparken i Älvsjö har knappt hunnit öppna än, men hjulen rullar för fullt. Anledningen? En lättillgänglig park i betong med flera nya inslag som är unika i Stockholm.

  • Publicerad 16:12, 26 jul 2017

Trots att den nya skejtparken i Älvjö inte invigs officiellt förrän i slutet av sommaren har ett gäng åksugna skejtare redan hittat hit.

– Skitbra! Alla tummar upp! Debatten är oftast att skateparkerna inte är tillgängliga för nybörjare, men det här är asbra för alla, säger Bosse Sörensen, 24 år, som bor i området.

Einar Åkerström, 12 år, bor i Högdalen nära den stora skejtparken High Valley Skatepark, men väljer trots det att åka hit.

– Det finns nya grejer här, som en ”spine”. Den ser ut som typ en mini-ramp och är ganska unik i Stockholm. Sen finns det mindre grejer som är bra att öva på. Målet för mig är att sedan kunna ta det till parken i Högdalen och sätta det, säger han.

Här recenserar skejtarna efterlängtade skejtparken i Gubbängen


 

Hampus Hammarlind och Einar Åkerström diggar parken. Foto: Sacharias Källdén

Under den senaste tiden har en annan skatepark i Söderort, nämligen den i Gubbängen, tvingats införa separata tider för skejtare och kickbikeåkare, efter att det uppstått bråk mellan de olika åkarna.

En problematik som kan bero på något så enkelt som ålderskillnaden, tror Mattias Rapp, 47 år, som är i parken med sin son Hampus Hammerlind, 11. De bor i området och lämnade själva in ett medborgarförslag för två år sedan om att bygga en ramp.

– Kickbike är ju så nytt, så de äldsta är typ tolv bast. Det finns ju 60-åriga skejtare och en kultur där de äldre oftast lär upp parkvett till de yngre. Det är synd för det finns inga äldre kickbikers. Vi skejtare har ju ett kösystem där vi turas om. En åker tills att den ramlar, då kör nästa. Men en kickbiker ramlar sällan, de sätter i foten och åker hur länge som helst, säger Mattias Rapp.

Edvins förslag: Bygg en kickbikepark i Årsta

"Av skejtare, för skejtare"

Skejtarna i parken menar att en annan anledning till bråk mellan åkare är att betongen tar stryk av kickbikes eftersom hjulen sitter längre isär, vilket gör att metallen går emot betongen. Det gör det svårare för skejtare att grinda, menar skejtarna.

– Oftast är det små kids som inte har något parkvett. Men kollar man bara var de andra åker så är det ju inga problem, säger Bosse Sörensen som tillägger att inte en enda kickbikeåkare engagagerat sig för att parken i Älvsjö ska bli av - "det är hundra procent skejtare".

Han får medhåll av Einar Åkerström, 12 år.

– Av skejtare, för skejtare! De tar ju upp så mycket plats när de åker. Jag tycker det borde byggas fler parker bara för kickbikes, säger han.

Efterfrågar kickbikeföreningar

Örbybon Paul Velenyk, 39, besöker parken för första gången med kickbike-sonen Adrian, 6. Han tror det kan vara bra med en ålders-uppdelning för tiderna i parken och håller med om bristen på föreningsliv.

– Min grabb spelar fotboll och där finns det hur många föreningar som helst. Men inom kickbike finns inget. Det är synd, säger han.

Så här ser skateparken nära Älvsjö station ut. Invigningen sker 26 augusti. Foto: Sacharias Källdén

Nya parken

Skateparken ligger i parken Solbrännan mellan Älvsjö centrum och Solberga, vid Götalandsvägen-Folkparksvägen. Parken är för både kickbike- och skateboardåkare.

Officiell invigning äger rum 26 augusti!