SJÖNK. Felicia af Skum ligger under vatten vid Kungsholms strand. Foto: Rasmus Jonlund

Nya ordern om sjunkna båten på Kungsholmen

Felicia af Skum ligger kvar på botten vid Kungsholms strand. Nu har stadsdelens ordförande ledsnat och vill försöka se till att den tas bort.

  • Publicerad 16:39, 24 jun 2020

Det var i september förra året som Felica af Skum sjönk där hon lagts olovligen vid Kungsholms strand. Sedan dess har hon legat på botten med länsar omkring sig.

Stockholms hamnar basar över kajerna och enligt dem har de kontinuerlig kontakt med ägarna, men de kan inte forsla bort båten utan ett föreläggande från kommunen.

Nu har Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande, ledsnat. Han har gett order om att stadsdelsförvaltningen ska utreda hur ett bortforslande ska gå till, och vems ansvar det är.

-- Det är inte bara ett miljöproblem utan även ett stadsmiljöproblem. Det är en skönhetsfläck. Vi vill att den tas bort. Privatekonomiskt kan jag förstå att det är knepigt men på något sätt måste staden ta ansvar för stadsmiljön. Sedan får man skicka fakturan till den ansvariga sedan i såna fall, säger han.

Hon vill ge bort båtvraket på Kungsholmen

Det beskedet får huvudägaren Jessica Vennberg att reagera med bestörtning. Vid årsskiftet sa hon till KungsholmenDirekt att hon ville skänka bort båten, mot att någon kunde frakta bort den. Intressenter har funnits, enligt henne, men det har fallit igenom.

– Den senaste var för bara cirka 1,5 månad sedan, sedan insjuknade både jag och min familj i covid-19. Så det står kvar och stampar på samma eländiga plats, säger Jessica.

"Önskar lösa situationen"

Hon hoppas fortfarande på hjälp, antingen från någon som vill ta över båten eller från kommunen.

– Jag har inga medel själv att ta upp och göra i ordning henne. Ingen vinner på att skicka en sådan faktura till mig, det förstör bara ett liv, säger hon.

Att många har synpunkter på att båten ligger där den ligger förstår hon.

– Jag och mina barn undviker själva att gå den vägen då det är förenat med stor sorg. Det är en livstragedi, den har ju varit mitt och mina barns hem och sjönk med bland annat oersättliga bilder på mina barn och arvegods från min mamma och mormor. Jag lever i en maktlöshet som orsakat en enorm stress både gällande min egen situation och för alla i Stockholm som tvingas se Felicia. Jag önskar att få situationen löst så fort som möjligt.