OPERAN. Utbyggnaden vetter ut mot Strömmen. I glaspartiet kan ljusinstallationer visas. Foto: Hando Kask/Kask Arkitekter

Nya Operan - ett jättekomplex i glas och granit?

Ska Operan få en utbyggnad i glas, granit och mässing? Arkitekten Hando Kask har ritat ett helt eget förslag på en byggnad med modern fasad.

  • Publicerad 17:26, 29 jan 2015

Operahuset har för små kläder och det har länge varit tal om ett nytt hus eller en utbyggnad. Statens fastighetsverk håller på att kolla möjligheterna för en utbyggnad på uppdrag från regeringen. I mitten av maj presenteras deras förslag.

Arkitekten Hando Kask har länge engagerat sig i Operans trångboddhet och har på eget bevåg gjort en skiss som visar hur ha skulle vilja att Operan förändras.

Förslaget har alltså inget att göra med den förstudie som Statens fastighetsverk redovisar för regeringen den 15 maj i år.

- Det största problemet är lokaliteten. De har problem att bjuda in stora gästspel eftersom det inte finns utrymme nog. Exempelvis finns det ingen sidoscen som man kan rulla in på huvudscenen. Nu måste de bygga allt direkt på huvudscenen vilket är tidskrävande, säger Hando Kask.

Modern fasad

Hans förslag innebär en utbyggnad. Fasaden är modern – i granit, mässing och glas, och han väntar sig kritik av just den anledningen.

- Vem säger vad som är snyggt och fult - det finns inga normer. Och jag anser inte att det absolut måste vara en utbyggnad som ser ut som det gamla huset. Att harmoniera är inte att göra likadana fasader. Det handlar om proportionerna gentemot den gamla byggnaden, säger han.

Modehistoria

Han ger inte mycket för dagens motstånd mot glas, betong och fyrkanter.

-Trender kommer och går. Den handlar om modehistoria. Debatten får visa vad för slag utbyggnad som blir aktuell om en utbyggnad blir av, säger han.

För att läsa mer från förslaget klicka här.

Mer från förslaget

9000 kvadratmeter inklusive en källare.

Fasaden består av granitplattor, mässing och en dubbelvägg mot Strömmen. Den yttersta väggen i dubbelväggen består av glas. Ett ljusspel som växlar ljus efter årstiderna kan finnas mellan de två väggarna.

Strömgatan ska stängas av för biltrafik mellan Gustav Adolfs torg och Strömbron. Alternativ bilväg är Norrbro-Slottskajen-Strömbron/Skeppsbron.

Gång- och cykeltrafik är dock kvar på Strömgatan.

Visa merVisa mindre