Hopp i full fart. Foto: Fredrik Jonson

Nya mountainbikebanan snart klar

Över stock och sten ringlar Sigtunas nya mountainbikebana sig fram. Här anläggs en av Sveriges främsta cykelbanor.

  • Publicerad 09:46, 11 maj 2021

Den största belöningen för allt jobb som vi lägger ner på detta är när man ser glädjen hos barnen som cyklar fram på vår bana.

Under hösten och vintern har det grävts och snickrats för fullt i skogarna mellan den nya stadsdelen Sigtuna Stadsängar och Hällsbo.

Här växer nya Sigtuna Bike Arena fram. En XCO-bana som ska bli en av Sveriges främsta mountainbike-banor. En XCO-bana är en anlagd mountainbikebana med byggda hinder och svårigheter.

Hela banan är fem kilometer lång och grundbanan är en lättåkt trekilometersbana på stenmjöl.

Den mer avancerade cyklisten kan välja partier längs grundbanan som är betydligt mer utmanande. Dessutom finns ett segment på ungefär två kilometer som är för erfarna åkare. Här finns bland annat byggda hopp, broar, skarpa kurvor och en spiral.

– Det känns fantastiskt kul att vår XCO-bana snart är färdig. I början var det en dröm vi hade, men nu har vi tillsammans lyckats komma hela vägen och skapa en av Sveriges absolut främsta mountainbikebanor. Det känns nästan overkligt, säger Fredrik Jonson som är projektledare för Sigtuna Bike Arena.

Alla kan börja

För mountainbikeklubben Sigtuna Sports Club innebär detta ett stort lyft. Inför säsongen utbildades 15 av klubbens tränare av Emil Lindgren, som rankas som Sveriges absolut bästa mountainbikecyklist.

– Emil var mycket imponerad av Sigtuna XCO-bana. Så med nyutbildade tränare är Sigtuna Sports Club redo att starta sin barn- och ungdomsträning, säger Fredrik Jonson.

Trots att banan beräknas bli färdig till midsommar, startar nu Sigtuna Sports Club sin träning för både nybörjare och avancerade medlemmar. Allt som krävs är en cykel lämpad för stigcykling, hjälm och handskar.

– Det är klart att detta är kul för klubben och alla våra medlemmar, men banan är en stor tillgång för alla i kommunen som gillar att cykla mountainbike. Vi förväntar oss att vi kommer få ganska många besökare som kommer till Sigtuna bara för att testa banan. Då kommer de förhoppningsvis också upptäcka allt annat som vår fina stad har att erbjuda, säger han.

I augusti beräknar mountainbikeklubben även att hålla sin första tävling i Upplandscupen.

Vad önskar du av mountainbike-sommaren i Sigtuna?

– Jag önskar mig att vi får se unga som gamla som för första gången testar mountainbike i Sigtuna och får upp ögonen för vilken härlig motionsform det är att cykla i skogen, säger Fredrik Jonson.

_ Den största belöningen för allt jobb som vi lägger ner på detta är när man ser glädjen hos barnen som susar fram med ett stort leende. Det värmer verkligen i hjärtat och det är det som gör det värt all mödan med projektet.

Var fjärde har fått två vaccindoser

Nyheter Anders Tegnell uppmanar till att hålla midsommarfesten utomhus Smittspridning är fortfarande låg och och vaccineringstakten ökar i Sigtuna. Ny lägstanivå i antal smittade – endast sju nya fall i kommunen.torsdag 24/6 15:28

Jätteökningen: Så mycket har villapriserna stigit i Sigtuna

Nyheter Experterna tror att det snart blir en avmattning Under de senaste tre månaderna steg villapriserna i Sigtuna med elva procent. Det är den näst högsta siffran i länet och den högsta i kommunen på sex år.onsdag 23/6 8:45

Peab bygger broar i Upplands-Bro

Nyheter På gränsen mot Järfälla och Sigtuna Peab har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga två olika öppningsbara broar i Upplands-Bro kommun. Kontraktssumman uppgår till 204 miljoner kronor.tisdag 22/6 13:38

Tusentals kan ha flugit med covid-19

Nyheter Stor härva med falska covidtest Omkring 100 000 personer tros ha vänt sig till Doktorsgruppens mottagningar för PCR-tester. Testsvaren misstänks dock vara rena bluffen. Sex personer misstänks nu i härvan, där huvudmannen drivit...måndag 21/6 15:23