Mohammed Barikan är en av volontärerna på Refugees Welcome Sweden. Foto: Sacharias Källdén

Nya möten på poppis språkkafé i Telefonplan

Varje tisdag fylls språkkaféet på Rosa Stationen Telefonplan av nyanlända och etablerade svenskar. Vi var med på en kväll som bjöd på flera spontana möten.

  • Publicerad 14:51, 8 nov 2018

– Jag lär mig massa saker. Idag har vi pratat om maträtter, vad man lagar i Kongo och Afghanistan. Det skulle vara kul att samlas och laga mat tillsammans!

Det säger Miranda Haire som bor i området och befinner sig på Rosa Stationen Telefonplan.

Här erbjuder Refugees Welcome Stockholm och föreningen Midsommargården språkkafé där nyanlända och etablerade svenskar fikar, umgås och övar på svenska ihop varje tisdagskväll. Syftet är att få människor att utbyta erfarenheter och integrera nyanlända i det svenska samhället.

– En del är att lära sig svenska, en annan att lära känna de som bor här, säger Mohammed Barikan på Refugees Welcome Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Cirka 60 personer besöker kaféet den här dagen. Skratt och högljudda röster överröstar stundtals sorlet i lokalen. Vid borden sitter unga och gamla, folk som går i skolan och folk som jobbar. De som fått uppehållstillstånd och de som väntar på besked, de som pratar flytande svenska och de som lär sig.

– Det är väldigt blandat här. Olika kulturer, länder och åldrar. Det känns väldigt osegregerat, säger Charlie Zerit från Eritrea.

Han sitter mittemot Mona Fouad som också kommit från Eritrea.

– Som nyanländ kan man känna sig superensam, berättar hon. På frågan om språkkafét fått henne att känna sig mindre ensam nickar hon övertygat.

Hazrat Safi instämmer:

– Det är jättekul att vara här. Ibland känner man sig ensam. Då kan man få dåliga tankar och då är det bättre att komma hit. Man känner sig som en del av samhället, säger han.

Vad pratar man om på ett språkkafé?

– Det blir ganska spontant. Ett ämne leder till ett annat. Ofta pratar vi om det som händer just nu, typ vad man gjorde på halloween och att det är jul snart. Vi brukar också köra en runda när folk får prata om sin kultur, hur man lever i sitt hemland, säger Charlie Zerit.

– Han har tagit med sig några svenska ord som är lite krångliga eftersom de har flera betydelser. Till exempel ordet kall, säger volontären Karin Rörstrand och pekar på blocket mellan henne och Yosef Alkalo.

Men de som är folkskygga då?

– Volontärerna brukar se dem och gå fram till dem som är lite blyga, ta med dem till ett bord och få in dem i samtalet, säger volontären Mohammed Barikan.

Mohammed Barikan kom själv hit som flykting för länge sen och den egna erfarenheten och frågan "hur kan jag hjälpa till?" blev starten på hans engagemang för inkludering och intergration. Språkkaféet de driver på Rosa Stationen är berikande för alla, menar han.

– Det här är inte bara ett ställe för nyanlända där de kan lära sig svenska. Vi jobbar med inkludering. Det förutsätter också att etablerade svenskar tar in de här människorna och att det blir ett utbyte, säger Mohammed Barikan.

Rosa Stationen har totalt 77 volontärer och bortsett från språkkaféet ordnar de också kulturaktiviteter varannan söndag och programmeringskurs varje onsdag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SE MER I BILDSPELET

Bakgrund Rosa Stationen Telefonplan

Rosa Stationen Telefonplan startades upp år 2016 av Refugees Welcome Stockholm i samarbete med föreningen Midsommargården.

Rosa Stationen Telefonplan är en mötesplats för etablerade svenskar och nyanlända i Sverige och ett integrationsalternativ.

De har språkkafé, svenskundervisning, läxhjälp, juridisk rådgivning, barnpassning (tisdagar kl 18), programmeringskurs (onsdagar) och kulturmöten med teater, musikframträdanden, cirkus, dans och poesi (varannan söndag kl 13-16).

Adress: Midsommargården, Telefonplan 3, 126 37 Hägersten.

Visa merVisa mindre