Nya miljökrav kan gynna träbyggandet
Inom kort kan alla som bygger nytt behöva redovisa byggnadens totala utsläpp av växthusgaser under byggskedet. – Det skulle gynna träbyggandet, men också leverantörer av stål och betong som har en bra miljöprofil, säger Martin Erlandsson på IVL.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 2 mar 2020
I dag står byggbranschen för en femtedel av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser, enligt Boverket. De behöver minska kraftigt för att Sverige ska nå målet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.
Den 1 januari 2022 kan det bli krav på så kallade klimatdeklarationer vid nyproduktion. Det innebär att en byggnads hela klimatpåverkan under byggskedet måste redovisas, till exempel utsläpp från byggmaterial och transporter.
Klimatpåverkan
Om kravet på klimatdeklarationer blir verklighet kan det få stor påverkan på nyproduktionen.
– Det skulle gynna träbyggandet. Ska vi bygga med lägre klimatpåverkan är det det enklaste sättet. Det går att göra med andra material, men det är bra mycket svårare och kräver teknik som ännu inte finns, säger Martin Erlandsson på IVL och fortsätter:
– Klimatdeklarationer, och i förlängningen gränsvärden, skulle gynna leverantörer av stål och betong som har en bra miljöprofil, säger Martin Erlandsson på IVL.
Fakta
Fakta
Martin Erlandsson
Martin Erlandsson är teknisk doktor och specialist på livscykelanalyser och projektledare på IVL:s forskningsgrupp om hållbart byggande.
IVL Svenska Miljöinstitutet grundades av staten och näringslivet 1966 och arbetar med miljöfrågor ur ett ekologiskt, ekonomiskt och ett socialt perspektiv.