Nya Medborgarhuset blir försenat ett år

Ombyggnaden av Medborgarhuset drar ut på tiden. Nu ges beskedet att bygget blir ett år försenat – och dessutom väldigt mycket dyrare. Nya notan landar på en 1 miljard kronor.

  • Publicerad 09:23, 11 okt 2017

I juni kom beskedet att renoveringen av Medborgarhuset stoppades – på grund av spräckta byggkalkyler. De budgeterade 670 miljoner räckte inte till, så fastighetskontoret drog i handbromsen och fryste renoveringen tills man gjort en genomlysning av projektet.

Nu är genomlysningen klar. Tjänstemännen har dammsugit huset på möjligheter där man kan spara in pengar på renoveringen. Förslag som att bygga om det Forsgrénska badet till kontor har till exempel diskuterats, men sedan ratats.

Några sparförslag är i stället att minska ytan på ett kopparbelagt tak och att man använder billigare byggmaterial, som att murade väggar ersätts med gipsväggar.

Renovering startar nästa år

Men trots besparingarna spräcker man ändå budget.

Det nya Medborgarhuset beräknas nu kosta runt en miljard kronor, 330 miljoner mer än kalkylerat.

Prishöjningen förklaras med konjunkturen, att det är en överhettning på byggmarknaden, och att huset var i mycket sämre skick än vad fastighetskontoret trodde. Ett annat problem är att ritningarna inte stämde överens med hur huset ser ut i verkligheten.

Tidsplanen har också ändrats. Nu beräknas renoveringen dra i gång nästa år. Och huset ska bli klart år 2020, inte 2019 som tidigare sagts.

Den nya renoveringsplanen ska nu klubbas i fastighets, idrotts- och kulturnämnden. Sedan måste även kommunfullmäktige godkända planerna, eftersom det handlar om så stora summor pengar.