Underhåller. Några av Solnas musikaliska ungdomar kommer underhålla allmänheten på gator och torg i sommar. Utomhusmusikant är nämligen ett av de kommunala sommarjobben i år. Foto: Mostphotos

Nya lösningar garanterar sommarjobb

I våras fanns farhågor om att antalet kommunala sommarjobb var i farozonen. Nu står det klart att kommunen kan erbjuda 300 jobb – precis som planerat.

  • Publicerad 16:48, 15 jun 2020

Nytt för i år är bland annat våra kulturmiljövärdar som kommer att arbeta ute i stadens många kulturmiljöer.

Under våren gick Solna stad ut med att flera av de omkring 300 utlovade sommarjobben för ungdomar var i farozonen, bland annat eftersom många jobb var inom turistnäringen och äldreomsorgen, något SolnaDirekt har skrivit om.

När sommarlovet nu har inletts står det klart att antalet platser blir samma som utlovats, men att ungdomarna kan få andra arbetsuppgifter.

– Sommarjobben ger en viktig möjlighet till Solnas ungdomar till en första kontakt med arbetslivet. När förutsättningarna förändrades ställde vi snabbt om och såg nya möjligheter till sommarjobb inom stadens egna verksamheter. Tack vare god samverkan med det lokala näringslivet har hälften av platserna kunnat erbjudas på företag runtom i staden, säger Lars Rådén (M) ordförande i kompetensnämnden i Solna stad, i ett pressmeddelande.

Nya former av sommarjobb

Även ute på offentliga platser kommer Solnaborna möta sommarjobbare.

– Nytt för i år är bland annat våra kulturmiljövärdar som kommer att arbeta ute i stadens många kulturmiljöer. Ungdomarna kan ge besökare information och vägledning om platsen. De kan också uppmuntra till att hålla rent, tipsa om publika aktiviteter och samtidigt lyfta platsens kulturhistoria – och hänvisa till digitala guider och kartor, säger Peter Edholm (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna stad i pressmeddelandet.

Bland de nya jobb som har tillkommit finns badvärdar, utomhusmusikanter och olika former av inventering. Exempelvis kommer några ungdomar att få granska och dokumentera vilken standard som parkbänkar och lekplatser har. Även offentlig konst ska inventeras.