Flera anställda som Mitt i har pratat med vittnar om kaos, rädsla och brist på god ledning. Foto: Åsa Sommarström

Nya larm inifrån äldreboendet: ”Kaos och tystnadskultur”

Personal som flyttas mellan coronasmittade och friska och som själva smittas. Brister i rutiner, ledning och information. Nu slår fler anställda larm om läget på Vaxholms äldreboende. – Det är sjukt dålig ledning. Folk är rädda och går till jobbet av pliktkänsla mot de äldre, säger en anställd.

  • Publicerad 05:01, 15 maj 2020

I mitten av april beskrev Vaxholms stad läget inom äldreomsorgen som ansträngt ”men under kontroll”. Nu, en bit in i maj verkar det inte stämma. Ett flertal anställda som Mitt i talat med vittnar i stället om kaos, rädsla och brist på god ledning. Och helt nyligen, mitt under coronakrisen fick chefen för Vaxholms äldreboende plötsligt sluta.

– Vi får inte veta orsaken, utan allt ska vara så hemligt. Det startar oro bland personalen förstås, säger en anställd.

Äldrepersonalens larm: Vi saknar skyddsutrustning

”Vi får inte prata”

Just tystnadskulturen är det flera som vittnar om:

– Personal får inte ens prata mellan avdelningarna  Det vore bättre om man i stället sa ”ja det finns smitta och så jobbar vi”. Annars blir det varken patientsäkert eller säkert för personalen, säger en anställd.

– Personal har fått åthutningar. Vi får inte prata om vi varit sjuka och inte heller fråga om personal varit sjuka eller varför, uppger ytterligare en källa.

Personal har övertalats att komma till jobbet trots sjukdomssymtom, enligt uppgifter från flera i personalen som Mitt i har varit i kontakt med. Foto: Åsa Sommarström

Flyttas mellan avdelningar

Återkommande bland de Mitt i intervjuat är också kritiken mot att personal flyttas mellan olika avdelningar och att chefer och andra personalgrupper ”springer” mellan avdelningarna i privata kläder och helt utan skydd.

I ett fall beskrivs hur en anställd först arbetade med konstaterade covid-19-sjuka och därefter flyttades till en frisk avdelning. Den anställde blev troligen smittad av de sjuka kan sedan ha smittat äldre på den friska avdelningen, där en person sedan avled av covid-19.

I ett annat fall togs en hostig äldre in tillfälligt på boendet, och visade sig sedan ha corona, enligt uppgift till Mitt i. Det är oklart om personen hann smitta andra.

Andra vittnesmål handlar att personal övertalats att jobba trots sjukdomssymtom.

”Leker med liv”

En anställd går så långt som att säga att smittskyddet är sämre nu med coronan än det brukar vara då vinterkräksjukan går:

– Ja det tycker jag. För personalen flyttar ju runt mer nu. Så är det inte i vanliga fall.

– Det är katastrof, säger en annan anställd. De har blandat sjuka med friska. Det är lite som Berga i Solna.

– De leker inte bara med våra liv utan även med de äldres. Det är det jag tycker är så vidrigt.

Någon total bild över insjuknade eller avlidna har ingen av de Mitt i talat med. En uppger 6-8 avlidna på grund av covid-19 på några avdelningar, men uppgiften har inte verifierats. Dessutom ska ”minst ett tiotal” anställda ha smittats med covid-19.

– Det är sjukt dålig ledning och sjukt dåliga riktlinjer. Folk är rädda för att gå och jobba. Folk går bara dit av pliktkänsla mot de gamla, men samtidigt är de rädda för att själva smittas.

Saknas rutiner

Vaxholms stad var tidiga med besöksförbud, men inte heller det tycks följas till 100 procent. I vissa fall har besök kommit ändå och när äldre avlidit har anhöriga fått komma in för att städa ur deras rum, uppger en anställd.

– Det finns inga rutiner för hur anhöriga ska tömma och städa rum efter covid-döda – och de kan ju själva tillhöra riskgrupper. Det borde vara rutin att personalen packa ihop saker och ställa det utanför huset.

Kommunen svarar – men ger inget besked om smittade äldre