Foto: Sofia Ekström

Nya lägenheten var full av brister

I december 2012 köpte paret en nyproducerad lägenhet i ett nytt bostadsområde i Trång­sund. Men den visade sig ha flera brister. – Jag undrar hur de kan sälja nya bostäder i det här skicket, säger Annika Liman.

  • Publicerad 14:10, 10 mar 2014

– Det värsta är att min sambo är gravid och ska föda när som helst. Vi har fått strida om det här under hela hennes graviditet, säger ­Robin Kulmala.

Robin Kulmala, hans sambo Annika Liman och deras nu fyraåriga dotter bodde tidigare inne i city när de fick höra om att man kunde köpa en nyproducerad lägenhet i Trångsund, vid Dalarövägen en bit från pendeltågsstationen.

Då, i december 2010, erbjöds de att komma och titta på en visnings­lägenhet, en trerummare som skulle se ut precis som den de ville köpa.

– Allt såg jättefint och modernt ut, vi ville bort från innerstan och tyckte att det här var perfekt för oss, säger Robin Kulmala.

Men när de väl kom till lägen­heten de köpt för 2,2 miljoner kronor började felen rada upp sig: sprickor i gipsväggen, skadad bänkskiva och diskho, dålig målning och skador på socklar och foder. Värst var badrummet. Efter­som Robin är hantverkare han kunde snabbt se att hela golvet var felkonstruerat.

– Det var ingen lutning alls eller så var det lutning åt fel håll, det är helt fel. Golvet måste ju luta in mot brunnen, annars rinner vattnet åt fel håll, säger han.

Robin Kulmala har låtit anlita en extern oberoende besiktningsman, som bekräftat felen.

En annan boende i området har drabbats av samma problem. Här ska HSB ha bekräftat samma fel i badrummet.

– Man börjar ju undra om det här gäller fler som köpt en ny lägenhet här, säger Robin Kulmala.

När problemen uppdagades var det inte självklart att HSB tog åt sig av kritiken. Därför har det dragit ut på tiden, förklarar han.

– När de väl erkände och började göra rätt för sig så blev det fel igen. Det har blivit så mycket damm i hela lägenheten att både gardiner och elektronik måste saneras.

HSB har dock erbjudit familjen Kulmala ersättning, för boendet på hotell, presentkort på Ica på 10 000 kronor och att betala saneringen. De har också godtagit protokollet från den externa besiktningsmannen.

– Vi kan bara beklaga att det blivit fel, det åtgärdas nu. Vi ska leverera det kunden vill ha och i det här fallet ska familjen gå helt skadelös ur det här, säger HSB ­Bostads vd Håkan Falk.

Hur kommer det sig att ni säljer slarvigt byggda lägenheter?

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom, vi kan ha missat punkter i besiktningen, det är bara för oss att åtgärda, säger ­Håkan Falk.

För familjen Kulmala har det blivit ett tufft år av osäkerhet.

– Vi har verkligen fått bita ihop för att klara det här, säger Annika Liman.

Annika Liman och Robin Kulmala har inte kunnat bo ordentligt i sin nya lägenhet på grund av alla problem. Det var över ett år sedan de köpte ­lägenheten.

Fakta

Flera fel konstaterades

Familjen Kulmala anlitade en egen besiktningsman som konstaterade flera brister, bland annat: skeva dörrblad, sneda dörrkarmar, felaktig golvkonstruktion och färgskador.

Enligt HSB Bostad finns risk att fler har drabbats, eftersom man kan ha gjort fel i fler bostäder.

I Brf Hammartorp har HSB byggt 69 lägenheter som färdigställdes 2012. Samtidigt bygger HSB fortfarande fler nyproducerade lägenheter i området.

Visa merVisa mindre