På Sigtunahöjdens parkering står nu åtta nya laddstolpar. De är installerade i samarbete med Vattenfall och hanteras via appen InCharge.

När nyheten presenterades på Sigtunas hemsida framgår det att vem som helst kan ladda sina elbilar där även om de först och främst är framtagna till hotell och konferenscentrets gäster.

– Vi vill skapa mervärde för hela Sigtuna och bidra till att få ned den fossila bränsleförbrukningen i Sverige, säger Lotta Boman som är ägare och VD på Sigtunahöjden.

Laddstolparna på Sigtunahöjden är i drift även under nätter och helger. Stolparna laddar ca 11 kwh/tim och ca 30kwh på 3 timmar.

Eric Kling är fastighets- och IT-ansvarig på Sigtunahöjden med ansvar för projektet laddstolparna.

– Vårt syfte var att hitta laddningsstolpar som fungerar för många bilmärken och är samtidigt enkla att använda. Vi välkomnar bilister med elbil och uppmuntrar fler att investera i elbil och köra längre sträckor med dem, säger han.

Nu ska det kosta att ladda

I maj beslutade kommunfullmäktige att ta betalt för laddning av elbilar vid kommunens laddstolpar från och med den första juli. kostnaden beräknas ligga på 4 kronor per kWh dygnet runt alla veckans dagar. Det innebär att en normalstor elbil (med en batterikapacitet på 40 kWh) skulle kosta 160 kronor att ladda fullt.

Samtidigt beslutades det att under 2022 skulle mellan 20-30 nya laddpunkter i kommunen. I första hand kommer dessa att fördelas vid kommunens verksamhetsfastigheter.

För detta projekt har kommunen avsatt ungefär en miljon kronor.