Jens Storm, projektledare på Järfälla kommun, vid den 2 000 kvadratmeter stora terrassen vid nya kulturhuset, Huset på Höjden, på Söderhöjden. Foto: Emelie Henricson

Nya kulturhuset på Söderhöjden proppas fullt med aktiviteter

Social matlagning, demokratiodling, dans och musik. Idéerna har flödat kring Söderhöjdens nya kultur- och aktivitetshus. Nu börjar det ta form.

  • Publicerad 15:00, 27 maj 2016

Idén är att de här ska vara tillgängliga för föreningar, privatpersoner och kommunala verksamheter som har de här behoven.

Sedan i vintras har arbetet med Huset på Höjden pågått, där medborgarna bjudits in för att tycka till om innehållet i det nya kultur- och aktivitetshuset.

Nu har Järfälla kommun landat i en stor del av innehållet i ABF:s gamla lokaler på Volvotaket på Engelbrektsvägen. 2 000 kvadratmeter terrass och 1 700 inomhus.

– Vi har definitivt Järfällas största terrass. Vi kan få plats med allt från uteservering, till odling till basketkorg och parkourgym eller utegym, säger Jens Storm, projektledare, och fortsätter:

– Vi jobbar och bollar fram och tillbaka tillsammans med arkitektbyrån AIX, som ritar planlösningen på lokalerna. Det har också utökats lite och kommer att omfatta ytterligare en del. Nu har vi hela varvet runt terrassen – och 1 700 kvadratmeter inomhus.

På listan över vad Huset på Höjden ska innehålla finns kafé, utställningshall, mötes- och samtalsrum, musikproduktionsstudios, medieverkstad och en minibiograf. Till det kommer bild- och formateljé, danslokal och dramasal.

– Vi kommer att ha ett större kök för till exempel matlagningskurser och social matlagning, berättar Jens Storm.

"Vi kommer att ha ett större kök för till exempel matlagningskurser och social matlagning", säger Jens Storm. Foto: Emelie Henricson

Ska gå att hyra

Men någon större teaterscen kommer inte få plats i lokalerna.

– Däremot kan vi ha en mindre kaféscen för mindre framträdanden och sådant som föreläsningar eller poesikvällar. Vi jobbar på att göra dans- och dramasalar, där man skulle kunna ha barnteater och mindre uppträdanden, säger Jens Storm.

Allt har tagits fram i samarbete med boende och föreningar i Järfälla och vad ungdomar som är bosatta på Söderhöjden sagt att de vill ha under projektet Ljuset i Höjden som avslutades i fjol.

– Idén är att de här ska vara tillgängliga för föreningar, privatpersoner och kommunala verksamheter som har de här behoven. Exakt hur det ska gå till har vi inte bestämt, men de ska kunna hyra lokalerna. Troligtvis enligt samma system som kommunen använder för uthyrning av sporthallar, säger Jens Storm.

Det är stora ytor i lokalen. Foto: Emelie Henricson

Siktar på att vara igång 2017

Det förs samtidigt en dialog om vad det ska bli av terrassen.
 
– Vi har varit inne på att använda delar av terrassen till demokratiodling, det är något som Studiefrämjandet redan jobbar med.
 
De har nu också lagt ut information om kulturhuset på fler språk – persiska, ryska, arabiska, spanska, engelska, somaliska och kurdiska.
Förhoppningen var från början att kunna starta upp delar av verksamheten under hösten 2016, men en brand tidigare i år har gjort att det har fått skjutas upp.
 
– Vi siktar på att komma igång under våren 2017, säger Jens Storm.
 
Är det fortfarande öppet att lämna förslag?
– Absolut, vi vill ha en kontinuerlig dialog med människor. Det räcker inte med att fråga om behovet en gång och sedan nöja sig. Nya människor flyttar in, och med dem nya intressen och idéer. Det går bra att höra av sig på jens.storm@jarfalla.se.