Djurgården planeras få ett nytt värdshus samt en stjärnkrog inom en snar framtid. Foto: Svenska Brasserier/ Stockholm stadsmuseum

Nya krogplanerna på Djurgården – restauranger både vid Djurgårdsbrunn och Biskopsudden

Två restauranger har ödelagts av bränder på Djurgården. Många år efter eldsvådorna finns nu planer på att återuppföra nya krogar på platserna.

  • Publicerad 11:20, 24 nov 2016

Djurgårdsbrunns värdshus huvudbyggnad brann ner till grunden och totalförstördes 1988. Efter branden var det ingen som ville ta tag i ett återuppförande av byggnaden, och istället byggdes det barackliknande längor en bit närmare vattnet. Fram till nu.

Investmentbolaget Proventus är arrendator på Djurgårdsbrunn och Kägelbanan. De planerar att bygga upp huvudbyggnaden igen.

– Vi vill återskapa det som Djurgårdsbrunn är känt för. Ett levande värdshus där man kan bo och äta och med hög tillgänglighet för allmänheten, säger Daniel Sachs, vd på Proventus.

Magnus Andersson är chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, som är markägare. Han ser positivt på förslaget.

– Det har varit en amputerad anläggning sedan branden 1988. De vill sätta igång planprocessen för att bygga upp ett nytt värdshus och har presenterat skisser, säger han.

Processen har precis dragit igång och det är fortfarande många frågor som ska stötas och blötas.

– Allt ifrån vad de innebär rent trafikmässigt till själva utformningen på huset och att verksamheten passar in i miljön. Men vi är positiva till att man river den befintliga anläggningen och låter ett nytt värdshus i 1800-talsanda återuppstå, säger Magnus Andersson.

– Vi är medvetna om att det är en känslig plats på Djurgården. Vi vill att det nya värdshuset ska passa in i miljön och samtidigt vara en högklassig samtida byggnad, säger Daniel Sachs.

Djurgårdsbrunns värdshus byggdes 1742. Bilden är tagen någonstans runt år 1900. Foto: Stockholm stadsmuseum

Mer nytt på Djurgården

Det är inte bara vid Djurgårdsbrunn det planeras nya krogmiljöer. Även ute på Biskopsudden finns planer på en ny restaurang där tidigare ”Lisa på Udden” låg innan krogen totalförstördes 2009, även det i en brand.

Det är restaurangkoncernen Svenska Brasserier och krögaren Tommy Myllymäki som planerar en toppkrog med plats för 40-50 personer ”som ska föra gastronomin framåt”.

Jelena Mirkovic på Svenska Brasserier meddelar följande:

”Arbetet med Biskopsudden går enligt plan, ritningar är framtagna och bygglov är på plats. Målet är att öppna hösten 2018. ”

Arkitekten Jonas Bohlin har fått uppdraget att designa Tommy Myllymäkis restaurang som planeras vid Biskopsudden på Djurgården. Foto: Illustration: Jonas Bohlin, för Svenska Brasserier

Platsen där Lisa på Udden låg på Biskopsudden har varit öde sedan branden 2009. Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki planerar att bygga en ny krog här. Foto: ARKIVBILD Karin Nilsson