KÖRKORTSKRAV. Inför ett körkortskrav på vattenskotrar, och gör det nu, anser Svenska Båtunionen. Foto: Michael Toll

Nya krav om körkort för vattenskoter

Tre svenska båtorganisationer kräver att det införs en lag om båtkörkort för vattenskotrar.

  • Publicerad 11:40, 13 jul 2020

Svenska båtunionen, Svenska kryssarklubben och Svenska seglarförbundet har tillsammans drygt 300 000 medlemmar. Nu har de gått samman och kräver att regeringen lagstiftar om ett obligatoriskt båtkörkort för alla vattenskotrar och båtar som kan köras över 35 knop.

Två till sjukhus efter krasch med vattenskoter

– Vi är, precis som många idag, upprörda och bekymrade över vattenskotrarnas framfart. Men vi tycker inte att enbart vattenskotrarna ska ha krav på obligatoriskt båtkörkort utan alla motordrivna vattenfarkoster som kan köras snabbare än 35 knop. Vi vill se det nu, säger Peter Karlsson, verksamhetschef Svenska båtunionen, i ett pressmeddelande.

Utredning pågår

I flera år har vattenskotrar blivit en het potatis under sommaren. Redan för fyra år sedan, 2016, tillsatte regeringen en utredning om obligatoriskt förarbevis på vattenskoter, något som Transportstyrelsen ställt sig positiv till.

Även Stockholms stad har krävt att det ska införas förarbevis och höja åldersgränsen till 18 år. Förutom ett krav på körkort vill Kungsholmens nämndordförande Rasmus Jonlund (L) se ett förbud för vattenskotrar vid Hornsbergs strand.

Sjöpolisen ska punktmarkera Hornsberg

Enligt Svenska Seglarförbundet finns det många fördelar med att införa ett vattenskoterkort.

– Med den ökade kunskapen som ett obligatoriskt båtkörkort ger, både angående vilka regler som gäller på sjön samt den hänsyn som skall tas till natur- och djurliv, anser vi att detta är rätt väg att gå för att skapa en ökad säkerhet, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör Svenska seglarförbundet.