SVPH, Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux bildades 1862 och är en ideell organisation. Foto: Christian Lärk

Nya köregler på seniorboende upprör: ”Diskriminerande”

Äldre som köar för att få en lägenhet på seniorboendet SVPH upprörs över ändrade köregler. Nu spelar det ingen roll hur länge du stått – lägenheten kan gå till någon yngre som inte alls köat lika länge. – Jag tycker att det är ren åldersdiskriminering, säger en kvinna som stått i kön i sex år.

  • Publicerad 05:00, 13 feb 2020

I ett mejl som skickades ut till köande i slutet av december skriver det privata seniorboendet SVPH, Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux, som finns i Fredhäll och Nockeby, att styrelsen beslutat att lägenheter från den 1 januari inte längre ska gå till den som köat längst.

I stället ska sökande från de åldersgrupper det finns minst av på boendena få förtur. Det innebär att en person över 80 som stått länge i kön kan gå miste om en lägenhet till en yngre person som inte alls stått lika länge.

Bland de över 30 aktiviteterna erbjuds bland annat simning, boule, biokvällar, vävstuga, körsång och biodling. Foto: Christian Lärk.

Förändringen har anmälts till DO

Förändringen har fått köande att reagera och hittills har två anmälningar gjorts till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Jag står själv i kön och jag tycker att det är ren åldersdiskriminering att göra så här, säger en kvinna i 70-årsåldern.

Hon ställde sig i kön för sex år sedan.

– Framför allt är det här ett ovärdigt sätt att behandla äldre personer på, som köar för att på sikt få ett tryggt boende, säger hon.

Fakta

Seniorboendet SVPH

SVPH, Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux bildades 1862 och är en ideell organisation som driver seniorboenden i Fredhäll och Nockeby.

I dag bor det ungefär 700 personer på boendena. Det är fler kvinnliga än manlig hyresgäster. Du kan tidigast ställa dig i kön när du 55 år gammal.

Det kostar 300 kronor per person och år att stå i kön. I dag står det nära 9 700 personer i kön, som är densamma för Nockeby och Fredhäll.

Kön delas in i flera olika köer utifrån åldersgrupperna: 55–69 år, 70–74 år, 75–79 år, 80–84 år samt 85 år och äldre. För de söker som par beräknas en genomsnittliga ålder.

SVPH har gemensamma middagar för hyresgästerna, det finns även möjlighet att få hemtjänst och läkarvård.

Över 30 olika aktiviteter erbjuds, bland annat simning, boule, biokvällar, vävstuga, körsång och biodling.

Källa: Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux
Visa merVisa mindre

SVPH vill ha en mix av åldrar

Styrelsen motiverar förändringen med att yngre behövs på boendet för att det ska finnas personer som kan hålla i olika aktiviteter som erbjuds där.

Det som hänt de senaste åren är att vi har många äldre som bor hos oss. Om vi inte får in yngre så fallerar vår verksamhet. Det behövs en mix av åldrar, säger SVPH:s vd Johan Hedberg.

Men kvinnan som Mitt i har pratat med köper inte argumentationen.

– Det är ju inte alltid så att en 60-åring är piggare än en 75-åring, säger hon.

I dag står det nära 9 700 personer i kön, som är densamma för boendena i Nockeby och Fredhäll. Foto: Christian Lärk.

Oroas för att bli för gammal

Hon funderar nu på att lämna kön.

– Jag ställde mig i kön för att det är ett trevligt seniorboende. Jag känner personer som bor och bott där som är väldigt nöjda. Men nu vet jag inte om det ens är någon mening att stå kvar i kön. Jag vill inte flytta in än, men om jag väntar några år så kanske jag är för gammal.