Alexandra Pascalidou, Nora Khalil, Sarah Ameziane och Sorraya Touré diskuterade kulturens betydelse. "Vi har kommit långt, det är många röster från orten som hörs nu", sa Sarah Ameziane. Foto: Petter Beckman

Nya konsthallen sätter Botkyrka på kartan

Nu är den invigd, konsthallen som ska bredda bilden av Fittja, locka besökare från olika delar av stan och bli en ny slags mötesplats för Botkyrkaborna. – Vår uppgift är att stå emot de krafter som vill dela upp människor, sa Ebba Östlin (S) från kommunledningen i sitt invigningstal.

  • Publicerad 19:00, 18 maj 2019

"Ett viktig steg i utvecklingen av Fittja centrum", "Det första mötet med konsten för dem som växer upp i Fittja, "Ett utflyktsmål för folk från hela stan" och "Framförallt en plats för Fittja- och för Botyrkaborna".

Kommunstyrelens ordförande Ebba Östlin (S) och kultur- och fritidsdirektören Anja Dahlstedt öste beröm över alla som i flera år har jobbat med att planera och förbereda konsthallen som invigdes bakom Fittja centrum på lördageftermiddagen.

Fittja i centrum när konsthallen öppnar

Musikuppträdanden på gatan utanför, sockervaddsförsäljning och folkmyller i vårsolen bekräftade också det som en av talarna sa: Fittja har fått en ny huvudgata.

"Fittja har fått en ny huvudgata". Flera av invigningstalarna lyfte fram vilken betydelse konsthallen kommer att få för utvecklingen av Fittja. Foto: Petter Beckman

Under ett panelsamtal, lett av journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, diskuterade tre unga kulturutövare från Botkyrka hur man kan göra för att få fler att få upp ögonen för kulturen.

– För många är det här med kultur fortfarande någonting ganska främmande, det märkte jag när jag försökte ordna teaterworkshops för unga. I början var det ingen som kom, berättade Sarah Ameziane från Ortens verklighet, som tyckte att man borde gå ut mer i skolorna och informera.

– Och anställ ungdomar, rätt ungdomar, sa Sorraya Toure från Changers Hub.

Alexandra Pascalidou kallade den nya konsthallen för "den perfeka korsbefruktningen", där olika slags kultur kommer att kunna mötas.

Och spoken word-artisten Nora Khalil läste upp en dikt om vad biblioteket och läsandet av böcker hade betytt för henne under uppväxten.

Nora Khalil berättade att hon – precis som Alexandra Pascalidou – växte upp i ett hem utan böcker. Bibliotekskortet blev hennes passersedel som öppnade upp ändlösa nya världar. Foto: Petter Beckman

– När jag var liten var mitt lånekort min käraste ägodel. Jag var så fascinerad över att ett litet plastkort tillät mig att lämna betongens hårda väggar och landa precis var jag ville. Jag var inte en vanlig flicka med ett lånekort. Jag var en flicka med ett passerkort till oändliga världar.

– Vad kan en konsthall och ett bibliotek vara om inte en kulturskatt med en öppen famn för alla oavsett bakgrund och namn, avslutade Nora Khalil och fick jublande applåder.

Så blir nya konsthallen i Fittja

Fullt hus. Konstnären Rudy Loewe från London (i mitten), som gjort en stor väggmålning i konsthallen, var med och minglade tillsammans med många andra ur Botkyrkas och Stockholms kulturliv. Foto: Petter Beckman