Mikaela Pååg, som jobbar på Borgs bageri, med några av de gamla, klassiska bakverken: Kokostoppar, marängberg och mandelrör med smörkräm. Foto: Eva Tonström

Nya kondisägaren vid Gullmarsplan vill baka "smått, sött och gott!"

Konditori Milano vid Gullmarsplan har fått en ny ägare som vill baka mer i gammal stil och tänker starta ett petit-bageri i källaren.

  • Publicerad 11:51, 10 feb 2016

I över 60 år har det funnits ett konditori på höger sida i backen upp från Gullmarsplan till Årsta. Konditori Milano öppnade 1954 och hette så ända fram till förra året, då Borgs bageri tog över. De driver det sedan några månader tillbaka och känslan av 50- och 60-tal lever kvar. Den gamla disken och skåp och hyllor är kvar, likaså bord och stolar.

Kakor i mormors stil

Samtidigt har utbudet av fikabröd har styrts ännu mer mot traditionella bakverk från förr. Mandelrör och kokostoppar samsas sida vid sida med trendiga surdegssnurror och pimpade semlor.

- Vi försöker hitta tillbaka till den gamla, charmiga stilen från förr när man gick på konditori och åt rulltårta, det är ju jättegott, och mandelkubb, säger Tomas Borg, driftsansvarig för Borgs bageri.

Borgs bageri driver två konditorier till, ett vid St Eriksplan och ett i Trollbäcken, och allt bröd bakas i deras bageri i Hägersten. Därifrån levererar de även till en mängd andra kunder i stan som kaféer, butiker och företag varje dag.

Vill baka smått och gott

Renoveringen av det gamla bageriet i bottenvåningen på Borgs bageri pågår för fullt och ska bli vad Tomas Borg kallar ett ”petit-bageri”, alltså tillverkning av små bakverk.  

- Vem vill äta en enorm muffins som man blir proppmätt av? Folk tror jag har ledsnat lite på det. Vi vill sälja bakverk i mindre format – små dammsugare, små chokladbollar – det är roligare att äta. Det ska vara smått, sött och gott!

Det stora konstverket av Bror Hjorth, som prydde en hel vägg inne på konditoriet i ett halvt sekel, är dock inte kvar. Det försvann innan de nya ägarna tog över.

- Vi vet inte vem som har tagit det eller när, men det tillhör kaféet och vi vill gärna ha tillbaka det, säger Tomas Borg.