Ny på jobbet. Det blir Cynthia Runefjärd som får tjänsten som ny kommundirektör i Tyresö. Hon kommer närmast från ett jobb inom Kungsbacka kommun. Foto: Kungsbacka kommun

Nya kommundirektörens Tyresökännedom sätts på prov

Kommunen får en ny chef. Efter sommaren kommer Cynthia Runefjärd vara Tyresös högsta tjänsteman, i sin roll som kommundirektör. Mitt i ringde henne för att testa hennes lokalkännedom i ett Tyres-quiz.

  • Publicerad 07:00, 11 maj 2022

Välkommen till Tyresö!

– Tack! Jag är ju inte där än, men den 15 augusti tillträder jag.

Har du någon koppling sedan tidigare till Tyresö?

– Nej, min dotter bor i Stockholm, det är min närmaste koppling. Men jag har varit där några gånger och tycker det är en väldigt fin plats.

Det är dags för Tyresö-quizet, är du redo?

– Oj, det blir tufft med tanke på att jag inte tillträtt än.

Fråga 1: Hur många invånare har Tyresö?

– Det är väl strax under 50 000?

Rätt. Tyresö har cirka 49 000 invånare.

Fråga 2: Heter det Bollmora centrum eller Tyresö centrum?

– Jag känner till begreppet Bollmora. Det har jag läst i dokument och så. Men jag tänker att det heter Tyresö centrum, när jag tänker på platsen jag sett och varit på intervju på.

Rätt. Det hette Bollmora centrum från invigningen 1965 fram till 1993, då det bytte namn till Tyresö centrum. Men punkbandet Brain Scan erkänner inte namnbytet, så frågar man dem har Cynthia Runefjärd fel.

Fråga 3: I Tyresö finns Tyresta nationalpark. Vad hände med den år 1999?

– Den får jag fel på, för jag har ingen aning. Tyvärr.

Fel. Tyresta nationalpark brann 1999. 450 hektar skog förstördes efter den dittills största räddningsinsatsen någonsin i Sverige.

Fråga 4: År 2014 tog Tyresö FF silver i damernas champions league i fotboll. Vilka mötte de i finalen?

– Haha, den var svår. Och jag är inte särskilt sportintresserad överlag, så jag hade inte kunnat en lättare fråga heller.

Fel. Tyresö förlorade finalen mot tyska VfL Wolfsburg med 4-3.

Fråga 5: Paulina "Paow" Danielsson är en känd influencer och TV-personlighet från Tyresö. Hur många följare har hon på Instagram?

– Haha, det vet jag naturligtvis inte. Men vi säger väl 500 000 då.

Fel. "Paow" har 203 000 instagramföljare.

– Det var ju inte så illa gissat ändå. Och kul för henne att jag trodde hon hade fler.

Resultat: 2 rätt av 5.

Vad är en kommundirektör?

Kommundirektören är högsta tjänstemannen inom en kommun och ansvarar för att leda och planera den kommunala verksamheten.

Kommundirektören är ingen politisk position, men utgör länken mellan den politiska ledningen och tjänstemännen och utses i regel av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

I det här fallet rekryterades Cynthia Runefjärd av kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S), 1:e vice ordförande Mats Lindblom (L) och 2:e vice ordförande Anki Svensson (M).

Källa: framtid.se och tyreso.se

Visa merVisa mindre