Nya kommundirektören har rötter i Håbo

Uppdraget i Håbo tog henne långt hemifrån. Samtidigt kan man hävda att Marie Lundqvist kommit hem. – Det är lite roligt att man ändå har den anknytningen, säger den tillförordnade kommundirektören.

  • Publicerad 01:15, 13 nov 2021

Jag har en uppdrag på ett år, vad som händer därefter vet jag inte

Karriären har tagit henne till olika platser i olika roller, men för Marie Lundqvist finns det en gemensam nämnare.

–Jag har jobbat i offentlig sektor i hela mitt vuxna liv, säger hon.

Hon berättar om chefsuppdrag i flera kommuner, men trots att hon rört på sig innebär Håbo något nytt. Dels för att hon sedan ett år tillbaka är sin egen, dels för att det här är första gången hon arbetar utanför Stockholms län.

– Jag såg det här uppdraget i början av sommaren och tyckte att det lät spännande och roligt, en ny utmaning, en ny region och allt vad det innebär.

Vad visste du om Håbo när du sökte jobbet?

– Inte mer än det jag kunde googla fram, samt läsa de styrdokument som finns.

Stark koppling till Håbo

Trots allt detta finns det en stark koppling till Håbo och det gånger två, skulle man kunna säga.

–Min mamma bodde här i Bålsta en gång i tiden, när hon levde. Det gör att jag har varit i Bålsta tidigare, men i övrigt har jag ingen jättekontakt med Håbo, förutom väldigt lång tid tillbaka i tiden.

– Jag har släktforskat och har hittat anfäder från familjen Sabel som ligger begravda i Skokloster kyrka. Det är lite roligt ändå, att man har lite anknytning.

Hade andra planer

Att det blev Håbo kan alltså tyckas förutbestämt, men planen när hon drog igång sitt eget företag var en helt annan.

– Jag flyttade ner till en halvö i Sörmland som heter Femöre, för ett år sedan. Jag har haft sommarstuga där, men har nu permanentbyggt på den tomten. Jag hade en tanke på att kunna ta uppdrag i Sörmland och kanske norra Östergötland, men det har ju visat sig att mitt kontaktnät är i Stockholms Län och häromkring.

Hon kom in när ännu en kommundirektör lämnade sitt uppdrag i förtid. Från början var tanken att hon skulle vara på plats i sex månader. Det blev sedan ett år, fram till valet. Så vad med tiden därefter?

– Jag har en uppdrag på ett år, vad som händer därefter vet jag inte.

Kommunstyrelsens förra ordförande Lotta Grahn Elg sa att hon inte uteslöt att du kan vara rätt person på permanent basis. Vad säger du om det?

– Det är ingen som har pratat med mig om det i nuvarande alliansen. Jag lever här och nu och försöker göra det bästa jag kan för Håbo kommun. Vad som händer efter det får tiden visa. Jag säger varken ja eller nej till det.

Det här är kommundirektören

Namn: Marie Lundqvist

Ålder: 59 år

Familj: Särbo, två vuxna barn och tre barnbarn 

Bor: Halvön Femöre i Sörmland på helg-erna, men under tiden i Håbo i Upplands Väsby i veckodagarna

Intresse: Jag gillar att fotografera, släktforska, och jag tycker om att vara där jag bor, på tomten, i skogen, samt vara med barnbarnen givetvis.

Aktuell: Tillförordnad kommundirektör i Håbo, fram till valet 2022, till att börja
med.

Visa merVisa mindre

Mordmisstänkt kvinna fortsatt häktad

Åklagaren får mer tid att utreda händelserna i Bro. Mordutredningen i Bro där en kvinna i 50-årsåldern avled pågår alltjämt. Nu har åklagaren begärt och beviljats förlängd åtalstid.måndag 23/5 14:43

Äldreboende bland framtidsprojekten

Det rivs och byggs fortsatt i Håbo. Vi frågade kommunen vad som är på gång.söndag 22/5 8:30