Nya Kanalplan kostade 29 miljoner mer än planerat

På tisdag presenteras slutrapporten för ombyggnaden av Hammarby IP, Kanalplan, för fastighetsnämnden. Målet var att skapa en av de mest attraktiva fotbollsarenorna i svensk damfotboll. De flesta är nog överens om att slutresultatet blev lyckat – men den ursprungliga budgeten överskreds med 29 miljoner kronor.

  • Publicerad 11:01, 22 jan 2019

Stadens plan var att Hammarby IP skulle uppfylla kraven för allsvensk damfotboll enligt Svenska fotbollförbundets arenamanual, och att dessutom skapa en av de mest attraktiva fotbollsarenorna inom svensk damfotboll.

Två nya läktare har byggts med totalt antal sittplatser för 1 037 personer (västra läktaren för 657 och östra för 380), plus en mobil ståplatsläktare för drygt 500 personer. Dessutom har arenan fått ny planbelysning, nytt konstgräs, värmepist och värmekälla för konstgräset, konstbevattning och en löparbana längs ena långsidan.

Byggstarten försenades ett år

Den första budgeten för ombyggnaden av Kanalplan låg på 40 miljoner kronor, men den reviderades till 54,5 miljoner kronor i ett genomförandebeslut i april 2016.

Även tidplanen ändrades. Ursprungligen skulle byggstarten ha skett redan hösten 2015, men den blev av först hösten 2016.

Invigning i april 2018

Byggprojektet försenades sedan ytterligare på grund av ofullständiga bygghandlingar och av försenad leverans av fjärrvärme från Stockholm Energi, men till Hammarbs första damallsvenska match den 14 april 2018 kunde arenan äntligen nyinvigas.

Nu presenterar fastighetskontoret sin slutrapport, och den ska godkännas av fastighetsnämnden på tisdag, den 29 januari. I rapporten framgår det att kostnaden inte stannade vid de där 54,5 miljonerna utan till slut landade på 69 miljoner kronor.

Hammarbys damer åkte ur högsta serien

”Vid granskning av de programhandlingar som låg till grund för upphandling av totalentreprenad konstaterades att handlingarna inte var kompletta vilket medfört ett större antal ändrings- och tilläggsarbeten, varför budgeten ökat från beslutade 54,5 mnkr till slutliga 69 mnkr”, förklarar projekt- och upphandlingsavdelningen på fastighetskontoret.

Hur gick det då för Hammarbys damer på den nygamla hemmaarenan? Jo, ganska bra till en början, men efter en svag avslutning på säsongen trillade Bajendamerna ur Damallsvenskan och får ta nya tag i Elitettan nästa år.