Inspirera. "Träden är jordens lungor" Madeleine Lundgren vill inspirera till de enkla sätten att vara klimatsmart, som att slopa pappersfilter. Foto: Benjamin Kruse

Nya kaffetrenden: Hon syr sina egna filter

Att använda kaffefilter i tyg istället för papper är både miljövänligt, gott och kul. Det tycker Madeleine Lundgren, uppvuxen i Vallentuna, som ger sina bästa tips till den som vill haka på den nya bryggtrenden.

  • Publicerad 11:33, 23 aug 2019

Hur kommer det sig att du syr dina egna kaffefilter?
– Jag är en stor kaffedrickare och när jag märkte hur många pappersfilter det gick åt så ville jag göra någonting som man kan använda varje dag och som inte påverkar miljön. Filtren jag syr är lätta att tvätta och räcker i minst 10 år. Jag tycker också det är jätteroligt att sy dem, eftersom jag har en stor passion för hantverket och sömnaden.

Hur gör man?
– Man skaffar sig linnetyg och linnetråd och så brukar jag sy för hand. Sen gör jag en hängare på kanten så man kan hänga upp filtren. Man skulle kunna använda bomullstyg också men jag har valt linne för det är mer glesvävt vilket gör att vattnet kommer igenom lättare. När jag syr använder jag formen från ett pappersfilter som mall, sen så klipper jag ut det och syr ihop det.

Vad gör man med filtret när man har bryggt?

– Man tömmer kaffefiltret i komposten och sköljer av det. Det räcker med att tvätta det var fjärde till sjätte vecka. Det man gör då är att man kokar filtret, i cirka 10 minuter.

Är det gott då?
– Ja det är det. Jag skulle säga att de är godare än när man använder pappersfilter.

Det känns som att det här blir allt mer populärt, är det så?

– Ja, det är jättebra och helt fantastiskt att det blivit en trend. Jag tror att folk har blivit mer medvetna och vill hjälpa till att rädda jorden. Att folk har förstått att vi påverkar miljön så pass mycket att vi kanske inte har den kvar i framtiden.

Det här är Madeleine

Ålder: 26

Bor: Uppsala, men uppväxt i Vallentuna.

Gör: Hantverkare, syr och designer kaffefilter samt smidesskjortor som hon säljer via sin Instagram, ByMadlun.

Visa merVisa mindre