Nytt namn – igen. Café blå koppen, Bistro blå hörnan – och nu Café Ängby. Sedan 2019 har det varit tre olika verksamheter i hörnhuset på Långskeppsgatan i Norra Ängby. Foto: Filip Magnusson

Nya kaféet och italienska glassbaren öppnad

Bistrobråket i Norra Ängby är över. Nu har nya Café Ängby öppnat. "Folk verkar ha längtat efter en italiensk glassbar", säger ägaren Said Kheder, 44.

  • Publicerad 19:10, 8 jul 2022

Jag planerar även för soppor när hösten kommer

Den 10 juni öppnade det nya kaféet och glassbaren i den före detta bistrolokalen på Långskeppsgatan. Och det har gått över förväntan hittills, enligt Said Kheder.

– Det var köer under premiärhelgen och det har varit fullt upp sedan dess. Det är riktigt härligt. Alla verkar glada att jag öppnat, säger han när Mitt i hälsar på en torsdagsmorgon.

Olika målgrupper

Han är elegant klädd i skjorta, jeans och boots, allt i svart. Ett kors hänger i Saids halsband. Hans skägg är svart och lite gråsprängt. Ett par sitter och äter frukost vid den nya uteserveringen Said byggt.

– Jag tänker mig att verksamheten ska stå på fyra ben. Frukostgäster, lunchgäster, glass- och fikagäster samt middagsgäster som hämtar upp på vägen hem, säger han.

Said Kheder ler.

– Utan att överdriva, jag tycker vår gelato är världsklass. Men du får avgöra själv.

Behåller klassikerna

Han bjuder på ett smakprov av både pistage- och vaniljglassen. Det är smakerna, tillsammans med chokladen, som han aldrig kommer byta ut, säger han.

– Det är klassikerna inom italiensk glass.

Fastighetsägaren nöjda

Said Kheder är på väg att anställa tre, fyra personer.

– Det är inte lätt att få tag i personal. Jag hoppas intresserade läser detta, säger han och skrattar.

Hyresvärden, bostadsrättsföreningen Stora Ängby, fick som de ville. De ville hellre ha ett kafé än den bistro som var hyresgäst från 2019 fram tills i vintras. Bistrobråket har Mitt i berättat om tidigare. Bostadsrättsföreningens ordförande Beryl Westman vill i dag inte ge några kommentarer.

– Jag såg att lokalen var till salu i vintras, åkte hit och tittade mig runt och nappade. Vi började renovera i februari, säger Said.

Måttfullt inrett

Han var tidigare delägare på ett kafé i Liljeholmen, men jobbade aldrig själv i verksamheten och därför är utmaningen stor. Allt – väggar, golv och tak – på det lilla kaféet är nytt. Inredningen måttfull. Den lugna musiken i lokalen bidrar till den stillsamma stämning.

– Inredningen tackar jag min syster för, säger Said.

Varför öppnar du glassbar?

– Jag har en god vän från Italien som arbetat med glass i över 20 år. Han har lärt mig mycket. Det är både mjölk och grädde i vår glass och den produceras här i Stockholm, säger Said.

– Men vegansk glass har vi. Till exempel är både choklad- och pistageglassen veganska.

Han gillar villaområdena i korsningen Bällstavägen/Beckombergavägen.

– Området är mysigt och familjärt. Det är grönt och många härliga hus på Beckombergavägen. Det är klart att det är mycket jobb att driva kafé själv, men jag har fått väldigt positiv respons. Folk kommer in bara för att hälsa mig välkommen, och det värmer.

Bistro Blå hörnan får ny ägare – blir kafé

Krog eller kafé? Konflikt om menyn i Norra Ängby

Jurist om konflikten i Ängby: Viktigt med tydligt avtal

Nyöppnat. Gamla Bistro Blå hörnan stängde 28 januari. Den 11 juni öppnade Café Ängby i lokalerna. Foto: Filip Magnusson

Andra glassbarer i västra Stockholm

Gelato Scarfó, Ålstensgatan 12, Ålsten

Kanske en av Stockholms mest seriösa glassbarer. Ägarna Angelo och Hanna Scarfó har lagt ett stort fokus på råvarorna som bland annat importeras från Italien. Scarfó har vunnit flera priser för sin glass och det är ofta köer in.

Spånga konditori, Spånga torg

Många anser att anrika Spånga konditori är väl värd resan när glassuget slår till i sommarhettan. Bland dess egengjorda glass finns storsäljarna den krämiga pistageglassen med upphackade pistagenötter och den söta sorben med smak av passionsfrukt och mango.

G & C glass och choklad, Brommaplan

Glassen, här finns en mängd smaker, görs i disken framför kundens ögon. Pistagen och chokladglassen är storsäljarna, enligt glasskaféet själva.

Visa merVisa mindre

446 krogar och kaféer

I Bromma, Kista, Hässelby, Spånga, Västerled och Vällingby finns 349 registrerade restauranger och 97 kaféer.

I Stockholms stad finns 3 177 restauranger och 1 113 kaféer.

Källa: Stockholmskällan, Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Osviklig. Said Kheder säger att han aldrig kommer byta ut pistage-, vanilj- eller chokladglassen. "Men i övrigt kommer jag gå runt på ett 20-tal olika smaker." Foto: Filip Magnusson