Igen. Kring årsskiftet skedde flera intrång i modulhusen på Häggvägen i Handen. I maj hände det igen. Foto: Viktor Runsten

Nya inbrott: Inkräktare bytte lås på modulhus

Modulhusen på Hägg­vägen i Handen har drabbats av en ny våg av inbrott och skade­görelse. Den här gången togs en man på bar gärning vid olovligt byte av lås på ytterdörren.

  • Publicerad 08:00, 13 jun 2022

Det rör sig en del ­personer som ­saknar pengar,
bostad och lik­nande i området.

Någon gång mellan den 1 december och den 18 januari utsattes flera lägenheter bland modulhusen på Häggvägen i Handen för inbrott och skadegörelse, vilket Mitt i har berättat om tidigare. Då hade någon eller några gjort intrång för att sedan bo i sex lägenheter under en period.

I en sjunde lägenhet upptäcktes även en sovande man, en 25-åring som då blev misstänkt för olaga intrång.

Nu har liknande hänt igen.

Kommunens lokalförsörjningschef, Mikael Stadin-Steffen, berättar att det återigen skett både inbrott och skadegörelse.

– Inbrotten har medfört skadegörelse i olika omfattningar, men kartläggning av omfattningen är inte klar ännu, säger han.

Haninge kommun har anmält intrång i fem olika lägenheter i modulhusen mellan 9 och 17 maj. Samtliga stod tomma, men enligt Mikael Stadin-Steffen finns det en plan för hur och när de ska fyllas.

Konfronterade inkräktare

Vid en av lägenheterna såg just Mikael Stadin-Steffen hur en man stod och bytte lås på ytterdörren. När han konfronterade mannen och sa att polisen skulle kontaktas svarade mannen: ”Ja, gör det du”.

När Mikael Stadin-Steffen senare gick förbi lägenheten var dörren upplåst och lägenheten tom. På golvet i hallen låg en resväska, en ryggsäck, kläder och den gamla lås­cylindern.

Mannen kunde sedan gripas på plats och misstänks för olaga intrång, stöld och hemfridsbrott.

Utökad väktarnärvaro

Mikael Stadin-Steffen tycker att det är tråkigt att bostäderna återigen har utsatts för inbrott och säger att kommunen jobbar för att det inte ska hända igen.

– Vi har utökat väktarnärvaron i området och lokalpolisen är naturligtvis informerad. Tekniska åtgärder för att försvåra inbrott är i planeringsskedet, säger han.

Sedan 1 januari har 16 anmälningar och 29 brott kopplade till Häggvägen anmälts till polisen. Lars-Göran Rehn på Haningepolisen berättar att polisen framöver ska vara mer synliga i anslutning till modulhusen.

– Det rör sig en del personer som saknar pengar, bostad och liknande i området, då ger det upphov till annan brottslighet, säger han.

Modulhusen är till salu

2017 uppfördes modulhusen med 60 lägenheter på Häggvägen. Majoriteten av lägenheterna används inom socialförvaltningen. Tio av lägenheterna är del av Haninge bostäders ungdomskö. Ett antal lägenheter hålls tomma för snabb placering från Migrationsverket.

Haninge kommun betalar cirka 5,2 miljoner kronor per år i hyresavtalet för modulhusen. Avtalet löper ut den 31 december 2025, ett avtal kommunen inte vill förlänga. Modulhusen ligger ute till försäljning för 26,5 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre