Nya hallen på Östermalms IP kan försenas

Nästa år ska Danicahallen på Östermalms IP rivas och ersättas av en ny hall. Men en evakueringshall under byggtiden saknas – och projektet riskerar att skjutas upp.

  • Publicerad 16:00, 26 sep 2018

Redan i november 2016 berättade Mitt i Östermalm att staden hade fått bygglov för en ny ishall på Östermalms IP – på samma plats där Danicahallen i dag står med tillfälligt bygglov sedan den byggdes 2005 av hockeyklubben Brinkens IF.

Men två år senare är det fortfarande oklart när nya hallen kan byggas.

– Det vi vet idag är att staden har bygglov för en ny ishall där Danicahallen står idag och att vi har beredskap för att aktivera det bygglovet den dagen det blir aktuellt, säger Peter Ahlström på idrottsförvaltningen.

Måste ha tillfällig hall

Kruxet är att Brinkens IF och andra användare av Danicahallen inte ska behöva stå utan ishall under rivnings- och byggtiden, något som skulle slå hårt mot klubbens verksamhet.

För att det inte ska behöva ske behövs en annan hall i området, och där hoppas staden på att Djurgårdsförvaltningens planer på ett idrottscentrum i Storängsbotten ska förverkligas.

Staden har kontakt med såväl Djurgårdsförvaltningen, Brinken samt Stockholms Ishockeyförbund för att komma till en lösning.

– Vi är överens om att utgångspunkten är att verksamheten ska kunna bedrivas utan avbrott under kommande byggnationer. Eftersom det inte har skett några konkreta framsteg i frågan om en permanent ishall i området finns det heller inga tider satta för Danicahallen eller en ny ishall på samma plats.

Osäkert när något kan hända

Tidigare har planen varit att Danicahallen ska rivas under 2019, men om det blir så är nu alltså oklart.

– Vår bedömning är att den planen kommer att försenas. Vi kan inte idag sätta tid på någon fysisk ishallsåtgärd i området. säger Peter Ahlström.

Mitt i Östermalm söker Kungliga Djurgårdsförvaltningen för en uppdatering om planerna i Storängsbotten.