GIH-badet före renoveringen. Foto: Sara Flodin

Nya GIH-badet får könsneutralt omklädningsrum

Uppfräschat och med ett nytt könsneutralt omklädningsrum. Renoveringen av GIH-badet är klar 1 juli 2019 – ett år senare än planerat.

  • Publicerad 19:45, 24 okt 2018

Nu under hösten var det tänkt att GIH-badet vid Stadion skulle öppna igen efter renovering, men så har det inte blivit, berättar Pia Lundgren, projektområdeschef på Akademiska Hus som äger badet.

– Det blev ett år försenat eftersom det inte kom inte tillräckligt med anbud under upphandlingen. Vi tog ett beslut om att göra om den och då fick vi ett bättre anbud, säger hon.

Kommer hålla nya tiden

Den 1 juli 2019 planerar man nu att lämna över till hyresgästen som är Stockholms stad. Och den tidsplanen kommer man att kunna hålla med största säkerhet, säger Pia Lundgren.

– Vi ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna lämna över då, säger hon.

Könsneutralt rum

Båda bassängerna i hallen kommer att finnas kvar efter renoveringen som just nu är i full gång. Bland annat sanerar man fuktskador, fixar ytskikt och så bygger man om omklädningsrummen.

– Planlösningen i omklädningsrummen är ändrad, dels på grund av att vi bygger ett nytt könsneutralt omklädningsrum, och dels för att bättre matcha dagens krav på trygghet och tillgänglighet, säger Pia Lundgren.

Kan byta om avskilt

Sådana omklädningsrum finns numera för de medborgare som inte känner sig bekväma i varken det manliga eller kvinnliga omklädningsrummet. Men även i de fall då en besökare har en personlig vårdare av det motsatta könet med sig. Eller för en mamma som har sin son, eller en pappa som har sin dotter, med sig på badet.

Skiss på hur badets exteriör ska se ut efter renoveringen. Bild: AIX Arkitekter

Idrottsförvaltningen kallar inte rummen könsneutrala utan flexavdelningar eller flexrum. En sådan avdelning finns redan på simhallen i Åkeshov. Och ett sådant flexrum finns på Eriksdalsbadet. I dessa kan besökarna duscha och byta om enskilt.

Blir dyrare

Akademiska hus trodde initialt att renoveringen av GIH-badet skulle kosta 118 miljoner, men nu landar siffran på 140 miljoner kronor.