I december 2021 rapporterade Mitt i om att boende och föreningar i Husby skrivit på ett upprop om att flera av allmännyttans gårdslokaler i området behövde komma till användning.

Lokalerna stod tomma och var nyrenoverade, vilket upprörde och kändes onödigt, otryggt och tråkigt, enligt de boende.

Nu, ett år senare, har påtryckningarna givit resultat.

– Vi började organisera oss och kontaktade Svenska Bostäder, som var tillmötesgående, och till slut kom vi överens. Sedan har det varit mycket byråkrati, men nu står vi äntligen här med fyra öppna lokaler som snart är redo att hyras ut igen, säger Mohammed Said, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Balla backen och ledamot i Husbyrådet, som varit en av de pådrivande aktörerna bakom det hela.

Behovet av mötesplatser i området är stort, och med gårdlokalerna kan boende träffas, ha kafékvällar, läxhjälp och ungdomsträffar menar han.

– Folk behöver verkligen lokaler och träffplatser, det har varit konstigt att så många stått tomma när efterfrågan finns.

Äntligen. Arne Johansson och Mohammed Said har kämpat i över ett år för att lokalerna ska kunna öppna.

Äntligen. Arne Johansson och Mohammed Said har kämpat i över ett år för att lokalerna ska kunna öppna.

Valentina Ortiz

Lära känna varandra

Även Arne Johansson, ordförande i Norra Järva stadsdelsråd, är nöjd.

– Det här en fråga som vi varit bekymrade över länge. Efter alla skjutningar som var för några år sedan diskuterade vi i rådet den här frågan som en viktig åtgärd för att området skulle kännas tryggt igen, säger han.

Arne Johansson hoppas att det ska bidra till att folk lär känna varandra på ett annat sätt.

– Det är otroligt viktigt. Det blir en bättre sammanhållning vilket i längden skapar en större känsla av trygghet och relation till sitt område. Och så motverkar det isolering om det sker aktiviteter för boende precis där de är.

Uppmanar andra

Lokalerna hyrs ut till boende i föreningarna. De lokala hyresgästföreningarna strävar även efter att under 2023 kunna anordna kostnadsfria verksamheter i lokalerna, öppna för alla Husbybor och i samarbete med andra lokala aktörer.

Det finns flera lokaler runt om i Järva som står tomma. Arne Johansson uppmuntrar fler till att organisera sig och driva på för att få i gång verksamhet.

– Jag tycker verkligen att man som lokal hyresgästförening ska ligga på. Det går att göra något åt saken, och bostadsbolagen vill så klart också se att lokaler kommer till nytta, säger Arne Johansson.