REDO. De nya polisassistenterna i Vällingby, Hässelby och Bromma. Foto: Vällingby lokalpolisområde

Nya gänget har stämplat in i Vällingby

Vällingbypolisen, där Hässelby-Vällingby, Bromma och Ekerö ingår, fick i veckan 13 nya kollegor. Det är nybakade polisassistenter som nu ska ut på gator och torg.

  • Publicerad 13:50, 2 dec 2020

Vår förmåga och synlighet ökar

I veckan som gick tog 593 polisassistenter examen i landet.

Merparten börjar arbeta i landets lokalpolisområden för att stärka den lokala närvaron. 13 nya började på Vällingbypolisen förra veckan och antalet anställda i lokalpolisområdet närmar sig nu 150.

– Ni ökar vi förmågan och synligheten. Vi är ett av de lokalpolisområden som faktiskt fått en bra andel polisassistenter på senare tid, säger Catrine Kimerius Wikström.

Hade du önskat fler?

– Det kan jag inte säga. 13 betyder att det är ganska många nya som ska ha introduktion, handledning och lära sig jobbet.

Varje vår och höst får Vällingby lokalpolisområde nya polisassistenter, den första tjänstegraden inom polisen. De 13 nya poliserna i Vällingby kommer att vara utryckningspoliser och arbeta i det förebyggande brottsarbetet.

Kullarna verkar bli större

Med vårens tillskott har lokalpolisområdet fått 19 polisassistenter i år.

Förstärkningen innebär att det också blir fler områdespoliser, enligt Catrine Kimerius Wikström. De arbetar i de mest utsatta områdena och försöker knyta kontakter med lokalborna.

– Där är Hässelby-Vällingby vår prioritering. Även Bromma har lite extra fokus.

Men poliser har väl också slutat?

– Det är alltid en personalomsättning. Men vi blir omkring netto sex, sju fler poliser i år. Fler fylls på än rinner ut.

Flykten från polisen tycks ha avstannat. Flera som slutade inom myndigheten runt 2015 har återvänt. Detta enligt nya uppgifter från polismyndigheten, som menar att det nu börjar märkas att polisstyrkan växer.

– Även allt färre på Vällingbypolisen slutar. Första vågen som slutade efter omorganisationen kanske lagt sig, säger Catrine Kimerius Wikström.

Hon tror på ännu fler polisassistenter nästa år. Med tanke på tillväxten, säger hon.

– Min gissning är att det förmodligen blir det 13 nya redan till våren. Kullarna verkar bli större.

Hur polisassistenterna fördelas mellan de geografiska områdena avgörs av behovet. Om väldigt många poliser slutat i ett lokalpolisområde så ska området prioriteras.

De flesta nya poliserna börjar på lokalpolisen landet över

Den svenska polismyndigheten arbetar för att bli drygt 38 000 till årsskiftet 2024/2025. I dag har myndigheten 20 900 poliser, inklusive polisaspiranter.

Cirka 2 500 går på polisutbildningen.

Cirka 28 procent av de som slutat av annan anledning än pension har valt att komma tillbaka till polisen sedan 2015.

Antal nya polisassistenter inom polisregion Sthlm 

Polisområde Gotland: 3
Polisområde Stockholm City: 38
Polisområde Stocksholm Nord 64: (Här ingår Vällingby lokalpolisområde)
Polisområde Stockholm Syd: 55

Visa merVisa mindre