I veckan som gick tog 593 polisassistenter examen i landet.

Merparten börjar arbeta i landets lokalpolisområden för att stärka den lokala närvaron. 13 nya började på Vällingbypolisen förra veckan och antalet anställda i lokalpolisområdet närmar sig nu 150.

– Ni ökar vi förmågan och synligheten. Vi är ett av de lokalpolisområden som faktiskt fått en bra andel polisassistenter på senare tid, säger Catrine Kimerius Wikström.

Hade du önskat fler?

– Det kan jag inte säga. 13 betyder att det är ganska många nya som ska ha introduktion, handledning och lära sig jobbet.

Varje vår och höst får Vällingby lokalpolisområde nya polisassistenter, den första tjänstegraden inom polisen. De 13 nya poliserna i Vällingby kommer att vara utryckningspoliser och arbeta i det förebyggande brottsarbetet.

Med vårens tillskott har lokalpolisområdet fått 19 polisassistenter i år.

Förstärkningen innebär att det också blir fler områdespoliser, enligt Catrine Kimerius Wikström. De arbetar i de mest utsatta områdena och försöker knyta kontakter med lokalborna.

– Där är Hässelby-Vällingby vår prioritering. Även Bromma har lite extra fokus.

Men poliser har väl också slutat?

– Det är alltid en personalomsättning. Men vi blir omkring netto sex, sju fler poliser i år. Fler fylls på än rinner ut.

Flykten från polisen tycks ha avstannat. Flera som slutade inom myndigheten runt 2015 har återvänt. Detta enligt nya uppgifter från polismyndigheten, som menar att det nu börjar märkas att polisstyrkan växer.

– Även allt färre på Vällingbypolisen slutar. Första vågen som slutade efter omorganisationen kanske lagt sig, säger Catrine Kimerius Wikström.

Hon tror på ännu fler polisassistenter nästa år. Med tanke på tillväxten, säger hon.

– Min gissning är att det förmodligen blir 13 nya redan till våren. Kullarna verkar bli större.

Hur polisassistenterna fördelas mellan de geografiska områdena avgörs av behovet. Om väldigt många poliser slutat i ett lokalpolisområde så ska området prioriteras.