Nya gäddfabriken välkomnas – nu hoppas förening på fiskeförbud

Den nya lekplatsen för gäddor på Bogesund kommer att ge effekt. Men området måste också fredas från fiske, Det säger Lars Lindqvist, Vaxholms fiskevårdsområdesförening. Nu hoppas han på ett snabbt beslut från länsstyrelsen.

  • Publicerad 12:45, 20 nov 2019

– Det kommer att bli massor av gäddor av det här, säger Lars Lindqvist, ordförande i Vaxholms fiskevårdsområdesförening,

Som Mitt i tidigare berättat kommer den nya ”gäddfabriken” – en skräddarsydd lekplats för gäddor på Bogesund, att bli klar vid årsskiftet.

Nytt gädd-BB i Vaxholm färdigt vid årsskiftet

Gäddor gillar att leka och lägga sin rom i grunt näringsrikt sötvatten, gärna på översvämmade gräsängar.
Men, berättar Lars Lindqvist, runt hälften av alla lekplatser för gäddor har försvunnit under 1900-talet, mycket beroende på muddringar och utdikningar.

Med gäddfabriken vid Söderby träsk nära Ekebyfjärden ska det bli ändring.

Det kommer att bli massor av gäddor av det här

Lars Lindqvist

– Här får gäddorna ett ställe att träffas och hänga på. Det kommer att bryta den dåliga trenden att gäddorna är på väg bort.

Kommer ni att behöva hjälpa gäddorna dit?

– De kommer att hitta dit själva– det är det som är så fantastiskt!

Nu hoppas Lars Lindqvist att länsstyrelsen även fattar snabbt beslut om att freda området närmast gäddfabriken – Eke fjärd, Släpan och Tallaröfjärden – från fiske från 1 januari till 15 juni, så att kommande gäddungar får en chans att växa till sig.

– Vi har en ansökan hos länsstyrelsen där vi bett om att området innanför broarna ska vara skyddsområde.

– Vi vill inte stoppa fisket utan göra fisket roligare!

Har ni fått svar från länsstyrelsen?

– De har sagt att de är positiva, men trots att vi haft en förfrågan inne under många år väntar vi fortfarande på svar.

För den som är nyfiken och vill titta på gäddfabriken – eller gäddhänget om så föredrar – utlovar Lars Lindqvist en spännande syn:

– Man kommer att kunna se fiskarna och se plask. Jag rekommenderar att man tar med kaffe och ostmacka en solig vårdag i mars-april, när gäddorna leker, ja även in i maj och fram till midsommar.