Regalskeppet Vasa förliste utanför Beckholmen 1628 och bärgades 1961. Foto: Mostphotos

Nya fynd efter Vasaskeppet – första på 50 år

För första gången på 50 år har nya fynd gjorts på Vasaskeppets förlisningsplats. Upptäckten gjordes med hjälp av ny teknik, skriver Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 10:30, 28 aug 2018

Fyndet gjordes på 32 meters djup, två meter ner i dyn. Det rör sig sannolikt om en av Vasaskeppets 64 kanoner, en så kallad trepundskanon, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är otroligt stort. Vasa i sig är ett för världen helt unikt 1600-tals skepp. Det är 98 procent i original och att vi nu kan komplettera det med nya fynd är en sensation, säger konteramiral Leif Nylander, som är med och leder undersökningsarbetet, till Svenska Dagbladet.

Kanonen kan vara det första som hittas på regalskeppet Vasas förlisningsplats på 50 år – senast ett fynd gjordes var 1967, då bärgades Vasas storbåt.

Hittades med ny teknik

Fyndet har möjliggjorts med hjälp av ny teknik – en vidareutveckling av ultraljud. För att undersöka vad som döljer sig under botten har företaget Robert Wilson Marine Technologies (RWMT) systematiskt scannat förlisningsplatsen utanför Beckholmen.

Vasamuseets forskningschef, Fred Hocker, säger dock till Svenska Dagbladet att det krävs fortsatta undersökningar innan fyndet kan bekräftas. Nästa steg blir att skicka ner dykare, något som förmodligen kan ske redan under hösten.

Regalskeppet Vasa kantrade och sjönk utanför Beckholmen på sin jungfruresa söndagen 10 augusti 1628. 1956 återupptäcktes skeppet för att sedan bärgas 1961.