Hoppfull. Eldsjälen Jan Ohlin är nöjd med det senaste beskedet från fastighetsägaren. Foto: Åsa Sommarström/Arkivfoto

Nya framsteg för planerna på kulturhus i Björkhagen

Planerna på ett kulturhus i Björkhagen har fått medvind igen. Fastighetsägaren har påbörjat en utredning om hur den gamla panncentralen kan användas.

  • Publicerad 11:02, 8 okt 2020

Som Lokaltidningen Mitt i Söderort flera gånger tidigare har berättat kämpar Kulturföreningen Björkhagens Hjärta för att panncentralen, i korsningen Halmstadsvägen/Hässleholmsvägen, ska göras om till ett kulturhus.

Fastighetsägarens planer på att riva huset är nu skrotade och i stället är beskedet från Svenska Bostäder att huset ska bevaras. Svenska Bostäder har börjat undersöka hur huset kan användas på kort och lång sikt och överväger ett samarbete med kulturföreningen.

– Vi utreder framtida möjligheter med huset. Vi tittar på teknisk status och vilka möjligheter det finns att hitta verksamheter som på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt fungerar i huset, närmiljön och i Björkhagen. Det är ett arbete som vi precis har påbörjat, säger Svenska Bostäders lokaluthyrningschef Ola Wickman, och lyfter fram att man har ett bra samarbete med Björkhagens Hjärta.

Visionen. Tidig visionsbild av hur panncentralen i Björkhagen skulle kunna se ut som kulturhus. Foto: Astrids Arkitektur

Jan Ohlin, ordförande i föreningen, är glad och lättad över beskedet.

– Det finns inga avtal skrivna och det är inget löfte, men vi har kommit vidare och tolkar det som att vi är en part som tas på allvar. Nu känns det som att vi har en bra relation när de undersöker förutsättningarna. Jag är positiv men realistisk, säger han.

Jagar intäkter

I föreningen jobbar man nu hårt med att försöka hitta intäkter för att kunna satsa vidare. En stor del av föreningens aktiviteter, kurser och evenemang har såklart stått stilla och försvårats av pandemin.

– Vi tittar på många olika möjligheter att få in pengar och är bland annat på gång att söka olika bidrag. Vi kommer också att hålla evenemang utomhus i höst, säger Jan Ohlin.

Vill ha scen för uppträdanden

Panncentralen ligger i korsningen Halmstadsvägen-Hässleholmsvägen. Så här tänker sig föreningen Björkhagens Hjärta kulturhuset där:

*Kafé eller restaurang med ett galleri och en scen för uppträdanden (i nuvarande butikslokalen).

*Kurs- och samlingslokaler (på de övre planen).

*Lokaler för musik och dans (i det stora pannrummet).

*Plats för bland annat konst, hantverk och foto (på de övre planen).

Källa: Björkhagens Hjärta

Visa merVisa mindre