Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting. Foto: Läsarbild Pressbild/Mostphotos

Nya förslaget: Dra gula linjen till Danderyd

Miljöpartiet vill knyta ihop framtidens tunnelbanelinjer till en lång gul linje från Hagsätra till Danderyds sjukhus. – Vi vill inleda samtalen omgående, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i landstinget i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 10:00, 16 jul 2018

Den nya gula linjen är planerad att gå från Odenplan till Arenastaden i Solna. Nu vill Miljöpartiet att den ska fortsätta vidare till antingen Danderyd eller Madendalen i Sundbyberg – eller både och.

De vill också knyta ihop alla planerade tunnelbaneutbyggnader till en lång gul tvärförbindelse med den södra slutstationen i Hagsätra.

– Med en ny tvärförbindelse får hela tunnelbanesystemet en större trafikkapacitet än med de grenar som är planerade idag. Alla delar har diskuterats tidigare och vi har tagit fram ett samlat förslag för den mest optimala utvecklingen, som vi ser det, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Danderyd – Fridhemsplan på sju minuter

Planen är att den nya gula tvärförbindelsen ska gå hela vägen till Hagsätra. För att det ska bli möjligt måste det byggas en ny tunnel mellan Hagalund och Fridhemsplan. Det skulle exempelvis innebära att restiden mellan Danderyds sjukhus och Fridhemsplan skulle bli 7-8 minuter istället för dagens 22-25 minuter.

– För att vårt förslag ska kunna genomföras så behövs en ny vända av förhandlingar mellan staten, landstinget och berörda kommuner. Vi vill inleda samtalen omgående, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting.