Foto: Karin Nilsson/Sacharias Källdén

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Rökning på uteserveringar förbjuds snart. Men den nya lagen innebär också att det blir olagligt att ta sig ett bloss utanför krogens entré: "Rökning kommer att innebära stora svårigheter i innerstadsmiljö", säger länsstyrelsen.

  • Publicerad 20:00, 12 mar 2019

Den nya tobakslagen börjar gälla den 1 juli, och innebär att alla allmänna entréer ska vara helt rökfria. Precis som uteserveringarna. Ingen tobak, inga e-cigaretter.

Med andra ord får rökande gäster på krogar och restauranger inte ställa sig utanför dörren och bolma. Krögarna får inte ställa ut askkoppar i närheten av entrén och är tvungna att informera gäster om vad som gäller. Om de inte lever upp till det kan det bli tal om vite, alltså böter, och i förlängningen kan de bli av alkoholtillståndet om de inte skärper sig.

Handlare rasar över nytt rökförbud

Exakt hur stor yta utanför entrén som förbudet gäller är inte fastslaget. I lagen står det bara "ett par meter". Det blir alltså individuella bedömningar utifrån krogens förutsättningar.

På en gata, som till exempel Folkungagatan, där barerna är packade som sillar blir det i realiteten ett rökförbud på hela trottoaren.

– Att röka utanför krogen kommer att innebära stora svårigheter i innerstadsmiljö. På vissa gator med många barer blir det i princip helt rökfritt. Då måste man nämligen gå rätt långt bort, säger Suzanne Bengtsson som ansvarar för frågan på länsstyrelsen.

"Det är inte så många som röker längre"

Det är länsstyrelsen som ska se till att landets kommuner följer den nya nationella tobakslagen

– Det kommer väl att bli problem i början men så småningom kommer det att fungera. Det är inte så många som röker längre. De flesta feströker och det kommer minska då det blir så här jobbigt.

Kan man ställa en askkopp en bit bort?

– Ja, om man äger marken. Men är det kommunens mark, vilket det är i staden, så går det inte.

Hur ska krögarna lösa det?

– Om man har en dörr som inte är en entré, kanske på baksidan, så kan man ha en rökruta där.

RÖSTLUND "Du borde ta en fylla på Folkungagatan, Mustafa Can"