Det var för att avlasta det vanliga asylsystemet som staten bestämde att ukrainaflyktingarna skulle få komma direkt till kommunerna i stället för att först hamna på flyktingförläggning.

– Det är väldigt olika förutsättningar för de två olika grupperna, säger Emelie Hallin, stabschef på Vallentuna kommun. 

Inget ekonomiskt bistånd

Kommunen är skyldig att ordna bostad till ukrainaflyktingarna. Deras barn har rätt att gå i skola och förskola. 

Där tar ansvaret slut. 

– I övrigt ska det vara Migrationsverket som ska se till deras behov. De har inte rätt att få ekonomiskt bistånd. Kvotflyktingar kommer in i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen och kan i vissa fall söka kompletterande ekonomiskt bistånd. 

Ica-kort och presentkort

De ukrainska flyktingarna förväntas försörja sig själva och får en mycket liten ekonomisk ersättning genom Migrationsverket.

Den som inte har jobb får svårt att klara sig.

– Vi har fått hjälpa till med att låna ut Ica-kortet till mat men kan inte skänka pengar hur som helst, säger Carin Jävert på Centrumkyrkan. Vi ger också presentkort på mat genom församlingen. 

Sena utbetalningar

Enligt Carin Jävert blev utbetalningarna från Migrationsverket sena i våras. 

– Ibland har det gått månader. Vi skickade in ansökan första gången den 31 mars. Flera fick inga pengar förrän i juni. De personerna är tillbaka i Ukraina nu. Det hade kunnat skötas bättre, säger hon.

Hög belastning

På Migrationsverket svarar presskommunikatör Didzis Melbiksis i mejl att de i våras hade svårt att hinna med alla ansökningar när det kom tusentals sökande från Ukraina till Sverige.

– Denna situation är nu åtgärdad och självklart strävar vi efter att man ska få sin dagersättning utbetald så fort som möjligt.