Nya fall av coronasmittan har konstaterats på Koppargårdens vård- och omsorgsboende i Råcksta. Foto: Anders Göransson

Nya fall av corona på Koppargårdens äldreboende

Äldreboendet Koppargården i Råcksta har drabbats av ny smittspridning av corona, kan Mitt i berätta. Upptäckten har gjorts efter att besöksförbudet hävdes 1 oktober. Enligt verksamhetschefen rör det sig om "enstaka fall" och boendet avråder nu från besök.

  • Publicerad 17:21, 8 okt 2020

Koppargården, med cirka 175 brukare, var ett av flera drabbade äldreboenden som lyckades bli av med coronasmittan under sommaren.

Nu har boendet drabbats av ett nytt utbrott som upptäcktes i samband med att det nationella besöksförbudet hävdes 1 oktober.

– Det är en dryg vecka sedan som vi upptäckte det. Det rör sig om enstaka fall, säger enhetschefen Ewa Örjebo.

Inför ni besöksförbud på nytt?

– Nej, inte förbud, men vi avråder från besök med anledning av läget. Det är en försiktighetsåtgärd vi vidtar. Vi smittspårar och isolerar nu.

Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att smittspridningen ökat på flera håll. Ewa Örjebo vet inte om smittan på Koppargården kommit in genom personal eller besökare.

– Det kan vi faktiskt inte säga något om. Men smittan är väldig begränsad på boendet.

Först valde Koppargården att bara ringa de anhöriga som hade bokat besök om avrådan och smittans återkomst.

– Men i detta nu mejlar vi ut information till samtliga anhöriga. De allra flesta vi varit i kontakt med är väldigt positiva till att vi informerat och är förstående för vårt beslut, säger Ewa Örjebo.

Varför har ni väntat i en vecka med att informera om att smittan är tillbaka?

– Vi har ingen skyldighet att informera om att vi fått in coronasmitta. Det vi framförallt gör är att informera om att vi avråder från besök, på grund av att smittan kommit tillbaka, och det beslutet tog vi helt nyligen. Att avråda från besök måste först förankras med andra parter innan jag kan gå ut brett och informera om det.

Var det olyckligt att slopa besöksförbudet?

– Jag kan verkligen inte uttala mig om hur smittan kom in. I längden tror jag det hade varit svårt att inte tillåta besök. Det är ändå väldigt viktigt och värdefullt att kunna träffas.

Har många närstående velat komma sedan förbudet hävdes?

– Det har varit ett jättestort intresse, men vi har kunnat ta emot de som velat komma, säger Örjebo.

I somras öppnade Koppargården, som har sex avdelningar, för besök utomhus.

Enligt Eva Frykler, chef för äldreavdelningen på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, finns ingen smitta på de andra kommunala äldreboendena i stadsdelen.