Det 62 meter höga Continentalhuset är ritat av danska arkitektkontoret 3XN och öppnade i våras. Foto: Sara Flodin

”Nya Continental skämmer ut Stockholm”

Det nya Continentalhuset på Vasagatan toppar just nu en webbomröstning över landets fulaste nybyggen. – En värdig vinnare. Den är så fruktansvärd så det finns inte, säger Arkitekturupprorets Michael Diamant.

  • Publicerad 11:03, 1 nov 2016

Arkitekturupproret är ett nätverk som vänder sig mot modernistisk arkitektur och dömer ut de flesta av de nybyggen. De vill gärna se en återgång till hur hus byggdes innan 30-talet.

Därför är det nog inte oväntat att Michael Diamant inte uppskattar det kolossliknande Continentalbygget.

– De har satt fönstren huller om buller och man måste verkligen vara arkitekt för att uppskatta det. Varför är det så nödtvunget att göra något som de flesta tycker är fult?

Enligt honom är det ideologi som styr hur dagens arkitektur ser ut.

– I Sverige har vi 99 procent modernistiska arkitekter och 1 procent som vill rita hus i klassisk tradition. I Sverige kan man inte ens studera klassisk arkitektur. Dagens arkitekter kan inte proportioner.

I förrgår satte nätverket igång en omröstning om Sveriges fulaste nybygge på sin Facebooksida. Med en illa dold känga till det prestigefulla Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges Arkitekter, kallar de den för Kasper Kalkon-priset.

Det är alltså Continentalhuset som just nu leder omröstningen och nomineringen motiveras av Arkitekturupproret med att ”den skämmer ut Stockholm inför turisterna då detta är den första byggnaden du ser när man anländer med tåg. Här hade arkitekterna en möjlighet att ordna såret efter den tidigare rivna 1700-taletsbyggnaden, men valde att istället göra något ännu fulare.”

Hur väl topplaceringen speglar en bredare opinion är omöjligt att säga eftersom vem som helst kan gå in och rösta. Metoden kallas för självrekryterande paneler.

– De som röstar är personer som är med i föreningen Arkitekturupprorets Facebooksida, säger Michael Diamant. Alla som tycker att arkitekturen i Sverige är på väg åt fel håll. Grejen är att det är folkligt. Både människor med stora kunskaper om arkitektur och sådana som bara ser den och reagerar på den. Så den är väldigt representativ för Sverige som helhet.

Hur vet du det?

– Vi ser ju vilka medlemmarna är. Det är verkligen alla möjliga. Men nästan ingen jobbar som arkitekt.

Men om resultatet ska bli rättvisande bör de som medverkar i opinionsundersökningar spegla sammansättningen av befolkningen i stort. Det kan man se till genom att låta de som svarar vara slumpmässigt utvalda eller genom att vikta svaren om man vet att vissa grupper är över- eller underrepresenterade.

Dan Hedlin är professor i statistik vid Stockholms universitet och ägnar sig bland annat åt officiell statistik och opinionsundersökningar. Han betonar att det heller inte får finnas någon koppling mellan frågan och de som tillfrågas. Den som vill ta reda på vad stockholmarna tycker om inomhusträning kan därför inte vänta sig några representativa svar om frågan bara ställs i Friskis & Svettis Facebookgrupp.

– I det här fallet heter Facebooksidan Arkitekturupproret och man kan då inte förvänta sig mer representativa svar än om man frågar dem som följer Friskis & Svettis-gruppen om inomhusträning, säger Dan Hedlin. Det är väl få i Arkitekturupproret som gillar nybyggda hus som är som ”fyrkantiga lådor” som de kallar dem. På så sätt är det redan styrt vad man ska tycka.