Nyhet. Linje 6 ska binda ihop de växande och nya stadsdelarna Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

NYA BUSSEN: Alla detaljer kring linje 6

För första gången på över tio år får Stockholm en ny stombusslinje. Här är detaljerna kring den nya linjen.

  • Publicerad 13:56, 25 okt 2017

Sommaren 2004 var senast Stockholm fick en blåbusslinje (2:an mellan Sofia-Norrtull) men nu är det alltså dags igen. Det är alliansen i landstinget som tillsammans med Miljöpartiet har landat den nya bussatsningen.

BESLUTAT: Nu införs ny stombusslinje

– Vi har inte bara kommit i mål med en stor bussatsning i hela länet utan även skapat den första stombusslinjen på många år. Det här är en robust och kapacitetsstark busslinje som de boende i Norra Djurgårdsstaden verkligen behöver, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

– Men linje 6 kopplar vi ihop viktiga knutpunkter och skapar en tvärförbindelse som gör det attraktivt att åka kollektivt. Fler stockholmare kommer kunna ställa bilen, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson i landstinget.

Linje 6 ersätter nuvarande linje 73, på samma sätt som linje 2 en gång i tiden ersatte 46:an.

– Eftersom det nu är en stombusslinje kommer den ha en hög turtäthet och hög kapacitet, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

FAKTA: Linje 6

Vad innebär stombusslinje? Hög turtäthet, stor passagerarkapacitet, längre avstånd mellan hållplatser, prioriretad i trafiken och eget busskörfält.

Linje 6 ersätter?
73:an

Skillnad mot idag?
Högre turtäthet, större bussar, bättre kapacitet, förtur vid trafiksignaler. Och ny färg (blå) på bussarna längs sträckan.

Hur ofta går linje 6?
Turtätheten blir likadan som övriga blåbussar, det vill säga mycket hög turtäthet under rusning.

Varför linje 6 och inte linje 5?
Nummer 5 är redan inritad och planerad. Kan bli verklighet i framtiden och kommer då att ersätta buss 50 (Hornsberg – Stora Lappkärrsberget).

När börjar linje 6?
Planerad premiär och trafikstart är 10 december.

Visa merVisa mindre