Osäkert. Flera avbokningar har skett sedan nya rekommendationer har införts. Foto: Mostphotos

Nya bud från FHM – då avbokas julbord i västerort

Folkhälsomyndigheten uppmanar oss att återigen tänka på avståndet. Sedan dess vittnar restauranger i västerort om avbokade julbord, om än inte lika illa som vissa hade förväntat sig.

  • Publicerad 16:23, 13 dec 2021

När Mitt i häromveckan kollade läget inför julbordssittningarna var trycket högt på Sjöpaviljongen i Alvik. Antalet bokningar började rent av närma sig maxtaket.

Sedan nya coronarekommendationer infördes förra veckan har somliga gäster ändrat sig. Men det kunde ha varit värre.

– Vi har fått lite avbokningar, men jag var rädd att det skulle komma en storm av avbokningar och det har det inte gjort, säger restaurangchefen Maria Appelgren.

Sjöpaviljongen har i stället erbjudit somliga av de tänkta gästerna catering, berättar hon. Andra gäster har kunnat byta ut sina bokningar mot presentkort.

"Ganska otydligt"

Samtidigt är det egentligen inte restaurangen i sig som är den stora smittkällan, tror Maria, utan gästerna som kommer dit fast de är krassliga.

– Det viktigaste är att inte gå in på restaurangen om man är sjuk, att hålla avstånd och att använda handsprit.

De nya rekommendationerna kunde emellertid ha varit mer detaljerade, anser hon.

– Det nya beskedet innebär att alla ska ta ansvar och hålla avstånd, men det är ganska otydligt för det står till exempel inte hur många centimeter.

Och även bland gästerna råder osäkerhet, bland annat om huruvida restaurangen kräver vaccinpass av sina besökare. I skrivande stund är ett regeringsförslag om detta ute på remiss, men alltså inte klubbat.

Maria Appelgren är inte en av dem som skriker efter en sådan lösning.

– Vill man ha det är det inget som krånglar till det för oss, men personligen tycker jag inte att det behövs.

20 procent har bokat av

På Riddersviks herrgård i Hässelby satsar man på att sprida ut gästerna.

"Vi bemannar med något fler personer för att kunna duka upp fler salar för att sprida ut gästerna ännu mer", skriver Marcus Holmgren, delägare i företaget som driver stället.

Några massavbokningar har det inte varit enligt Holmgren, men ändå cirka 20 procent. Herrgården hoppas att de som avbokar, stöttar genom en nyårsmeny eller julbord som take away i stället.

"Det finns inga nya restriktioner och inga nya påbud ännu, utan det finns bara nya rekommendationer. Vi följer självklart dessa. Vi ser att de som är snuviga väljer att stanna hemma i väldigt hög utsträckning, så många sällskap blir en eller två personer färre, och resten kommer som planerat."

Även Skytteholm hotell och konferens på Ekerö har haft avbokningar de senaste dagarna. Christoffer Johansson, kökschef, kopplar dessa till de nya rekommendationerna.

– Det har varit en del, men inte så mycket, säger han.

Anläggningen hade redan tagit höjd för att förutsättningarna skulle kunna ändras med kort varsel.

– Vi hade redan en luftig matsal som var coronaanpassad. Varje sällskap får gå för sig och hämta mat i ett tält utomhus, säger han.

Utemat. Skytteholm serverar i år sitt julbord ute. Gästerna får dock gå in i värmen och äta. Foto: Sara Atzori/Stockholm meeting selection