De nya husen i Bromma. Foto: Anna Z Ek

Nya Brommavillor får kritik – ”Fula blockhus”

Gamla, pastellfärgade, villor från 1920-talet eller nybyggda trähus i svartvitt? Om det tvistar grannar i området kring Bromma kyrka.  – De ser ut som stora klossar, säger Barbro Stenberg.

  • Publicerad 15:18, 22 okt 2018

Villor, tunnelbana, bilvägar, natur, köpcentrum och flygplats. I Bromma finns allt på en liten yta. Men förtätningen är inte enbart av godo, menar grannar kring området Bromma kyrka. Här, längs Attundvägen, byggs flera nya hus som skiljer sig från de villor som har stått i snart 100 år.

– Det ser ut som rena rama Fukushima när de bygger, säger Barbro Stenberg.

”Det ser ut som Fukushima” säger Barbro Stenberg om byggplatsen. Foto: Anna Z Ek.

Hon bor i området och ogillar att det förändras så mycket. Hon berättar att grannar i gamla villor har fått nej till bygglov för små kupoler på sina befintliga hus. Anledningen har varit att kupolen inte passat in i den tidstypiska miljön.

– Och så byggs samtidigt de där klossarna, säger Barbro Stenberg.

Hon är inte ensam om att vilja bevara områdets typiska stil. Grannar har, trots att husen snart står färdiga, gått ihop och samlat in namn för att protestera mot nybyggnationen.

Åsikterna om de nya husen går isär

Nybyggda hus i Bromma kyrka får kritik. Foto: Anna Z Ek

När Lokaltidningen Mitt i kollar in de nya husen finns flera byggnadsarbetare från byggfirman Svanberg Bygg på plats. En av männen säger att många kommer förbi och berättar vad de tycker om husen medan han är där och jobbar.

– Vissa tycker att de är fina, andra tycker att de är rent förfärliga. Det finns många som har åsikter om de här husen, säger han.

Vad säger du då?

– Att man får tycka vad man vill. Men beslutet är ju fattat. Stockholm växer och måste förtätas, säger han.