Sahar Almashta med boken som varit ute i några veckor. Foto: Läsarbild Privat

Nya boken ”Flykt” skildrar människors erfarenhet av krig

Fundera på din familjs historia. Innehåller den någon form av förflyttning, någon form av flykt? Det är tankar som Sahar Almashta från Stora Mossen vill väcka med sin nya bok.

  • Publicerad 15:31, 23 jan 2020

I tre år har 59-åringen, som själv flytt undan Saddamregimen i Irak, jobbat med boken. I den återberättas historier från människor som har flytt krig eller påverkats av flykt.

– Det krävde mycket arbete, att leta efter dessa personer, intervjua dem, skriva deras berättelser på ett litterärt sätt, läsa dem för att säkerställa att inget har blivit fel och att ställa nya frågor för att fylla i vissa luckor i berättelsen, säger hon. 

En del av berättelserna har publicerats i Sahar Almashtas podcast ”Integration i praktiken”, som har prisats av Röda Korset och Region Stockholm

Varför är den här boken viktig, tycker du?

– Att höra andras berättelser och lära mer minskar våra fördomar mot varandra. Detta hjäper så att muren mellan vi och de andra krymper. Jag har en kär vän som sa att vi i Sverige är fredsskadade. Därför är det så viktigt att lära oss mera om andras liv och ryggsäckar. 

Sahar Almasthta har gjort de flesta avsnitten av sin podd hemma. Nu har berättelserna blivit bok. Foto: Christian Lärk.

Personerna vars berättelser du har återgett – vad säger de?

– De känner sig hedrade att de blev frågade om att berätta sina historier. De blev rörda att någon har lyssnat till dem och skrivit om deras liv och det de har varit med om. De är oerhört glada och tacksamma över det. Flera har gråtit. 

Utdrag från boken "Flykt"

Mirjams berättelse

”Jag föddes alldeles för tidigt och lades i en skokartong med varmvattenflaskor och bomull för att jag skulle behålla värmen. Det var dåtidens kuvös och jag överlevde. Min födelsestad var Helsingfors som jag lämnade för gott när jag var 22 år gammal, om jag minns rätt. Jag var liksom miljoner andra människor på vårt jordklot ett krigens barn redan från början”.

Hur har det varit för dig att återge deras berättelser, rent känslomässigt?

– Jag känner att det är hedrande både för dem och mig att få göra det. Jag levde till 100 procent i varenda persons liv och har till och med lyssnat i veckor på musik från deras länder för att sätta mig in i deras liv. Det har gjort att återberättandet blev både äkta och känslosamt för mig. 

Boken finns att köpa via mailadressen info@saknex.se, på nätet eller på Akademibokhandeln.