Det blir tillåtet att ta med cykeln på pendeltåget om man går ner i nya nedgången i hörnet Vanadisvägen/Dalagatan, meddelar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Mimmi Epstein

Nya beskedet: Här får du ta med dig cykeln på pendeltåget

Från början sades det blankt nej till cyklar på pendeltåget från nya station Odenplan. Efter protester kommer ett nytt besked: det blir det tillåtet med cyklar – men bara via en uppgång.

  • Publicerad 15:23, 19 jun 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare var planen från början att det skulle vara förbjudet att ta med cykeln på pendeltåget när Citybanan tas i bruk och nya stationen Stockholm Odenplan öppnar. Samma sak gäller på Centralen och Arlanda. Tidigare har man kunnat ta med cykeln från Karlberg men den stationen stängs i samband med att Citybanan öppnar.

Förbudet gjorde många upprörda och i oktober förra året ordnades en demonstration utanför landstingshuset. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) besked då var att han skulle se över hur man skulle kunna lösa situationen på Odenplan. Och nu har man nått en lösning.

Nej, du får inte ta med cykeln på pendeln från Odenplan när Citybanan öppnar

Genom att bara låta resenärerna ta med cykeln via nya uppgången Vanadis i hörnet Vanadisvägen/Dalagatan vill man undvika att cyklarna tas med till tunnelbanan.

– Genom den här uppgången kommer man direkt ner till pendeltåget. Citybanan ska bli ett lyft för alla, även folk som har behov av att ta med cykeln. Det kan tyckas vara en liten fråga, men det är en symbolfråga och Stockholm är en cykelstad. Jag tror att det här kommer att glädja många, säger Kristoffer Tamsons (M).

Påstridiga pensionärer i protest mot cykelförbud på nya station Odenplan

Redan från den 10 juli när Citybanan öppnar kommer man att kunna ta med cykeln – men inte under rusningstid (6 – 9, 15 – 18).

– Det blir en minst lika bra lösning som den vi har haft vid Karlberg, säger Kristoffer Tamsons (M).

Så blir nya cykelgaraget på Odenplan

Hans tanke är att lösningen blir permanent men SL kommer att utvärdera efter hand och "mäta cyklarnas påverkan på resenärsmiljön".

Finns risken att folk kommer ta med sig cykeln genom pendeltågsstationen och till tunnelbanan?

– Vi vill skapa den här möjligheten och hoppas att alla kommer att respektera reglerna och inte utmana säkerhetsföreskrifterna, säger Kristoffer Tamsons (M).