Nya beskedet: Färre rivningar vid Stureplan

I nästan ett år har det varit tyst från Stockholms stad. Nu står det klart att kvarteren vid Stureplan inte görs om så mycket som det tidigare sagts. – Vi tänker bevara och rekonstruera de historiska fastigheterna, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

  • Publicerad 17:12, 6 feb 2019

I flera år har den planerade ombyggnaden av Stureplanskvarteret debatterats. Efter planerna på att stora delar av kvarteret skulle rivas väcktes massiva protester.

På onsdagen meddelade den grönblå koalitionen under en pressträff att Stureplan inte görs om så mycket som det tidigare sagts.

– Vi tänker bevara och rekonstruera de historiska fastigheterna, så det här kan bli en riktig pärla för Stockholm, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Bångska palatset får nygammal fasad

Stadsbyggnadskontoret vill att Bångska palatsets flyglar bevaras, men fasaden ska göras om helt.

Enligt förslaget ska den nya fasaden se ut som den gjorde på 1800-talet.

Övre bilden visar fasaden på Bångska palatset under 1800-talet. Undre bilden visar hur det ser ut idag. Foto: Stockholms Stad

Tunnelbaneentré flyttas till Marmorhallarna

En ny tunnelbaneuppgång ska byggas i Marmorhallarna, enligt förslaget. Då blir det lättare att försöka få byggnaden till sitt ursprungliga uttryck och fler butiksentréer ut mot gatan ska bli verklighet.

Såhär ska entrén till Marmorhallarna och tunnelbanan från Birger Jarlsgatan se ut. Foto: Stockholms Stad

Såhär ska Marmorhallarna se ut inifrån, tunnelbanan till höger. Foto: Stockholms Stad

Detta ingår i nya rivningsplanen

En stor del av ursprungsplanen har strukits, men flera byggnader på Stureplan kommer fortfarande att rivas.

– Parkeringshuset på Grev Turegatan står för 70 procent av allt vi planerar att riva, ett hus på Humlegårdsgatan från 80-talet planeras också att rivas, utöver det två kontorsflyglar inne i kvarteret, säger Joakim Larsson (M) och fortsätter:

– I övrigt finns ett förslag om att ta bort en del av ett gammalt gårdshus från 1905. Vi motsätter oss det inför granskningen, säger han.

Ska pågå under sju år

Ombyggnationen kommer att pågå under sju år och hela arbetet ska göras i etapper.

Sannolikt kan första detaljplanen vara klar under 2019. Då är förhoppningen att ombyggnationen ska kunna börja i slutet av 2019.