Foto: Mostphotos

Nya bedrägeriet: "Sotare" försöker bluffa sig in i ditt hem

Om du får ett samtal om sotare som vill komma på besök och rengöra din spisventialtion – var på din vakt. Just nu får många boende i Söderort mystiska påringningar om jobb som ingen beställt.

  • Publicerad 12:13, 23 jan 2017

Det gäller i ett kvarter i Skarpnäck där ett tiotal boende under den senaste veckan fått samtal från en person som säger att han ringer från ett spisrengöringsföretag. Meddelandet är ungefär detsamma hela tiden: "Tjena, i morgon drar vi igång i Skarpnäck. Är du hemma?"

Problemet är att ingen som de ringer har beställt någon tjänst, firman för spisrengöring verkar inte existera, och telefonnumret går inte att ringa tillbaka till.

Carina i Kärrtorp blev blåst av falsk p-bot

– Antingen är det ett "skorstensbedrägeri", alltså att folk får en fet faktura för jobb som inte utförts. Eller så förbereder de inbrott, säger en boende som fått ett sådant samtal.

Hen blev uppringd igår, och eftersom hemmet just gått igenom en köksrenovering bad personen att få ringa upp igen. En snabb undersökning visade att företaget inte existerar, och det tutar upptaget i luren varje gång hen försöker ringa tillbaka. Numret går till en 20-årig man i Stockholmsområdet som har ett tiotal nummer registrerade på sig.

– En av mina grannar blev uppringd en söndag från någon som sa att de skulle komma och rengöra ventilationen, att det måste göras en gång per år annars gäller inte hemförsäkringen. De var oerhört påstridiga och grannen var tvungen att lägga på för att få dem att sluta, säger den boende.

Polisen håller tummarna

På polisens bedrägericentrum säger Jan Olsson att han inte är bekant med just termen skorstensbedrägerier, men att han senaste tiden undersökt just några mildare blåsningar i samband med sotning.

– Där kom jag fram till att det rörde sig mer om oschyst marknadsföring och inte rena bedrägerier. Då gällde det människor som erbjöd sig att rengöra ventilation, vilket inte kräver behörighet, men sedan väl på plats så erbjöd de sig sedan att kontrollera skorstenen. Och det är väldigt hårt reglerat och kräver behörighet vilket då saknats, säger Jan Olsson.

Jan Olsson har inte fått några indikationer att bedrägeriligor ska operera i Skarpnäck just nu.

– Man ska alltid vara noga med vad man kommer överens om. Ingen ska komma och bara säga "nu har jag rensat klart och vill ha betalt, får jag ditt kreditkort". Men det kan såklart vara så att de rekar för ett inbrott. Jag håller tummarna att det inte är något med det här, vi har nog att göra som det är.

Har du råkat ut för detta? Kontakta oss.