Överklagat. En större ÅVC i Sundbyberg kommer dröja flera år, men en mindre kan byggas i Rissne vid Valkyriavägen. Foto: Stefan Källstigen

Nya återvinningen överklagad igen

En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte har ordnats.

  • Publicerad 01:15, 19 jan 2021

En ny återvinningscentral är efterlängtad av många sedan avfallsbolaget Sörab stängde Kvarnkullens ÅVC 2019.

Solnabor och Sumpanbor, som delade på Kvarnkullen, hänvisas nu istället att slänga grovsopor i Täby, Lidingö, Vallentuna, Upplands Väsby eller Järfälla – kommuner där Sörab också ansvarar för ÅVC.erna.

Att slänga sopor på sopcentralen i Bromma ska man däremot inte göra. Där ska egentligen bara boende i Stockholms stad dumpa avfall.

Men enligt Stockholmspolitikern Emilia Bjuggren (S) används Brommas ÅVC för mycket av människor från Solna och Sumpan vilket lett till för stort tryck under pandemin.

Bjuggren kräver att Sundbybergs och Solnas stad kommer till skott och fixar en egen återvinningscentral.

Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP). Borgarrådet säger att det skulle vara bra om man kunde ha en gemensam återvinningscentral tillsammans med grannkommunerna så att man kan lämna till den som är närmast en själv.

– Stockholmarna betalar för hanteringen för en del av Solna och Sundbybergs avfall. Vi tittar på någon typ av passerkortsystem där man till exempel kan debiteras beroende på var du bor, en slags utjämning. Men vi har inte landat i något gemensamt och rättvist system, säger hon.

I höstas var det nära att något till slut hände i Sundbyberg och Solna. Länsstyrelsen då gav tummen upp åt Sundbybergs stad och Sörabs planer på en tillfällig och mindre mottagning för grovsopor på en parkering vid Valkyriavägen i Rissne.

Det tillfälliga bygglovet för en sådan mindre återvinningscentral hade överklagats av boende i området, men dessa fick alltså inte gehör hos länsstyrelsen.

Sörab sa då till Mitt i Sundbyberg att sopmottagningen skulle kunna komma upp på några veckor, men så blev det inte. Länsstyrelsens beslut har nämligen överklagats två gånger till. Först till mark- och miljödomstolen som avslog överklagan och nu till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

"Vi vet inte när i tid det kommer finnas ett beslut. Vi står redo att rusta för en mottagning om vi får tillstånd till det.", skriver Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på Sörab i ett mejl.

Den 26 januari tar mark- och miljööverdomstolen beslut om överklagandet av bygglovet för återvinningen vid Valkyriavägen ska prövas i domstolen eller om målet avskrivs.

Om domstolen väljer att pröva ärendet kan det ta månader innan ett beslut om bygglovet tas. Väljer domstolen att inte ta upp ärendet finns inga fler instanser och ÅVC:en skulle i teorin kunna sättas på plats.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04